Josep Torra i Ferrer, un dels màxims divulgadors del català durant el franquisme i la transició a Manresa, ha mort aquest dijous a Manresa als 95 anys. Expresident de la delegació d'Òmnium a la capital del Bages i membre destacat dels moviments cristians d'esquerres, Torra serà acomiadat dissabte, a les 12 del migdia, a Crist Rei.

Durant la seva llarga trajectòria, aquest manresà nascut el 30 d'octubre de 1921, va formar part com a cantaire de l'Orfeó Manresà i membre del Lingua Club Manresa, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages i del PSC-Reagrupament (en l'etapa dels 70 liderada per Josep Pallach i Josep Verde). De la delegació d'Òmnium en va ser escollit president el 1988, càrrec des del qual va impulsar la creació dels Premis Lacetània i Bages de Cultura, la catalanització dels rètols de les botigues de Manresa i la proclamació a la ciutat de les Noves Bases de Manresa.

Torra serà recordat també per haver-se fet càrrec de la Llibreria Torra i de la Galeria d'Art Ciutat a final de la dècada dels 40, després d'haver viscut uns anys a Barcelona. Va impulsar exposicions d'artistes com Evarist Basiana, Roman Bonet -del grup Art Nou de Barcelona-, Alfred Figueras, Ernest Descals, Ceferí Olivé o Francesc Vila i Rufas -Cesc-.