En els diaris que he llegit, Pàtria té millor puntuació i més bona crítica que La Mòmia de Tom Cruise, i nosaltres amb un pressupost molt, molt inferior», comenta, orgullós, Mario Rubio abans de passar pel photocall situat a la primera planta del cinema Bages Centre de Manresa, ahir al vespre. El cardoní no parava de xerrar i recordar mil anècdotes del rodatge del film. Ell, juntament amb Roger Méndez i Marc Folcrà, es van encarregar d'impartir, durant unes tres setmanes, classes magistrals perquè els actors aprenguessin a manejar cor-rectament les armes. «Els barons d'aquella època feia molt temps que utilitzaven l'espasa i això havia de quedar reflectit en la pel·li», diu Rubio.

Al seu costat i gairebé sense distanciar-se d'ell, hi havia l'actriu gironellenca i productora Alba López i l'intèrpret manresà, Jordi Bonet. Tots tres coincidien a destacar que Pàtria ha sigut per a ells un projecte que els ha canviat la vida. «És una demostració que no hi ha res que la passió no pugui aconseguir. Tot ha sigut extrem, tant els moments bons com els dolents», assenyala López.

Actors, familiars, amics i coneguts anaven passant tots per taquilla per comprar l'entrada. El santjoanenc Pau Llatjós, que va tenir un paper secundari en el film, compartia amb el seguici d'amics del poble rialles i nervis a la cua. Volia deixar clar que Pàtria, que parla sobre una llegenda de la formació de la identitat catalana, «no està polititzada», tot i que sí que hi ha paral·lelismes amb la situació actual. «La història tracta sobre la llibertat, com la que estem busquem ara amb el referèndum, però la temàtica del film no és la independència», afirma. Mentre Llatjós es deixava fotografiar al photocall, els seus amics confessaven entre més rialles que ja era hora que presentessin el film. «Ha emprenyat molt amb Pàtria però em fa gràcia poder-lo veure al cine. Espero que surti més de dos segons i que la pel·li valgui la pena». Els flaixos i les selfies es van acabar i una cinquantena de persones es van acomodar a la sala 9 del cinema. I els llums es van apagar.