Un dels grans noms del teatre i del cinema espanyol de les darreres dècades, José Sacristán, trepitjarà per primer cop l'escenari del Kursaal de Manresa el proper 10 de desembre amb motiu de la representació de l'obra Muñeca de porcelana, de David Mamet. El muntatge que dirigeix Juan Carlos Rubio és un dels grans atractius de la programació teatral de l'equipament bagenc de cara al darrer semestre de l'any.

Un milionari compra un avió a la seva jove promesa com a regal de noces abans de jubilar-se. En el darrer dia a l'oficina, però, rep una trucada que canvia tots els seus plans. Aquest és l'argument de Muñeca de porcelana, peça de Mamet, autor de títols tan celebrats com American Buffalo, que arribarà al Kursaal després de triomfar al Poliorama de Barcelona. Al costat de Sacristán, que actuarà a la capital bagenca havent fet els 80 anys, Javier Godino.

La relació d'Entretocs de teatre que es veuran a la Sala Gran del Kursaal també inclou Homes, el musical, una comèdia feminista de Sergi Belbel i Carol López que interpreten Anna Barrachina, Agnès Busquets, Mireia Portas, Glòria Sirvent i Alba Florejachs; i l'espectacle Quien tuvo y retuvo, del duet còmic Faemino y Cansado.

Quota bagenca

L'autor manresà Agustí Franch, que viu des de fa uns quants anys a Andorra, durà a la Sala Petita l'obra Fred, que tracta sobre l'angoixa que pateix una família del país pirinenc quan, els anys 40, arriben uns refugiats jueus a casa seva. En clau bagenca també destaca l'estrena de la versió teatral i musical de La nit just abans dels boscos, el drama de Bernard-Marie Koltès sobre el desarrelament, dels navarclins Jaume i Anna Costa.

L'altra aportació local a la programació de la Sala Petita del Kursaal seran les dues representacions de L'hostal de la Glòria, de Josep Maria de Sagarra, que oferirà el Grup Escènic Nostra Llar del Casal Parroquial del Poble Nou de Manresa.

Abans que arribi l'alemany va guanyar el 2n Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. El text de Marta Barceló, que interpreten Muntsa Alcañiz i Pedro Mas, amb direcció de Joan Fullana, aborda la problemàtica de l'Alzheimer i es veurà a Manresa el Dia Internacional dedicat a aquesta malaltia. En un registre ben diferent, també passarà pel Kursaal Fairfly, un muntatge de La Calòrica sobre la crisi i l'auge de l'emprenedoria i les seves conseqüències.

Contra els pedants

Les dues obres integren el Toc de Prop juntament amb Les dones sàvies, una brillant adaptació del títol homònim de Molière que ironitza sobre la vacuïtat del món dels tertulians i la pedanteria dels opinadors que creuen saber-ho tot. La hilarant interpretació d'Enric Cambray i Ricard Farré passarà el novembre per Manresa.

L'actor José Manuel Garzón i el pianista José Galiana posaran en escena l'espectacle Palabras de Miguel, que homenatja el poeta Miguel Hernández. El muntatge es crea a partir de la correspondència que l'autor va mantenir amb la seva dona, Josefina Manresa. Una relació epistolar que dóna testimoni de la dimensió humana d'un dels grans autors de les lletres hispanes del segle XX. La venda d'entrades d'aquests espectacles començarà el 4 de juliol.