señor, dame paciencia

? Espanya, 2012. 91 minuts. Comèdia. Direcció i guió: Álvaro Díaz Lorenzo. Intèrprets: Jordi Sánchez, Megan Montaner, Eduardo Casanova, Antonio Dechent, Sílvia Alonso, Paco Tous, Salva Reina, Diego París, Bore Buika, David Guapo, Rossy de Palma i Andrés Velencoso. Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines Abrera.

L'impressionant boom de la mediocre Ocho apellidos vascos va contribuir decisivament que el cinema espanyol impulsi un tipus de comèdia que explota sense cap tipus de subtilesa determinats patrons socials. La darrera mostra d'aquest corrent és Señor, dame paciencia, que pot recordar la premissa argumental de la reeixida comèdia francesa Dios mío, ¿pero qué te hemos hecho?

El protagonista és un banquer retrògrad i madrileny que viatja amb els seus fills i les seves parelles a Sanlúcar de Barrameda per complir l'última voluntat de la seva muller, morta recentment, de deslliurar les seves cendres al Guadalquivir. Una experiència molt reveladora perquè el personatge central haurà de reconèixer les singularitats políticament incorrectes dels membres de la seva família.

Señor, dame paciencia és una comèdia per a tots els públics que esprem sense complexos tots els clixés imaginables (i inimaginables), des del fill gai fins al gendre català. El tercer llargmetratge d'Álvaro Díaz Lorenzo (autor de Café solo o con ellas i La despedida) aposta decididament per un humor costumista que tira del traç més gruixut a la recerca de la complicitat més àmplia (i, alhora, menys exigent).

El film és construït a la mida de l'histriònic i popular Jordi Sánchez, una estrella televisiva que torna a la pantalla gran. Però ni el seu treball ni el de la resta del sòlid repartiment poden compensar els innombrables forats d'una comèdia obertament ortopèdica, un acudit sense gràcia de noranta minuts de metratge. El cinema espanyol continua massa obsessionat per voler fabricar èxits taquillers partint de fórmules massa elementals. Señor, dame paciencia és un reflex raquític d'aquesta temible i majoritària tendència.