William Moulton Marston fou una personalitat tan curiosa com polièdrica. Aquest psicòleg i guionista, defensor d'un ideari inequívocament progressista, va concebre el 1941 el personatge de Wonder Woman. Aquesta figura del còmic fou un dels pocs ingredients sucosos de la decebedora Batman v Superman: El amanecer de la justicia. L'impacte generat per aquest personatge (i per l'actriu que la incorporà, la imposant Gal Gadot) ha propiciat que Hollywood es decidís a dedicar (ja era hora!) un llargmetratge sencer, setanta-cinc anys després de la seva irrupció, a Wonder Woman. El film aborda l'arribada a la nostra dimensió de la princesa de les Amazones de Temisciral; aquest ésser mític contacta amb un militar nord-americà, quan ha esclatat la Primera Guerra Mundial, i es lliura a la missió d'eliminar l'horror bèl.lic.

És certament difícil a hores d'ara, amb un Hollywood saturat de superherois, poder sorprendre/seduir l'espectador no militant amb una proposta mínimament creativa i suggeridora. Wonder Woman no passarà a la història del cinema, però es desmarca de la majoria de les adaptacions recents de còmics reeixits perquè desplega convincentment (i amb una grapa visual envejable) tot un seguit de conceptes humanistes i feministes. I Gal Gadot, una exmodel israeliana, traspua un carisma certament potent. Amb aquestes cartes guanyadores, Patty Jenkins dóna un gir de cent vuitanta graus a la seva carrera (va rodar Monster, un interessant drama sòrdid) amb una superproducció que està més a prop del cinema clàssic d'aventures que de les mastodòntiques epopeies d'acció. El resultat final, tan cridaner com estimulant, ens assegura l'arribada en els propers anys de més cintes protagonitzades per la superheroïna.

Wonder Woman

Estats Units, 2017. 141 min. Fantasia, romàntica. Direcció: Patty Jenkins. Intèrprets: Gal Gadot (Diana / Wonder Woman), Chris Pine (Steve Trevor), Connie Nielsen (Hippolyta), Robin Wright (Antiope), Danny Huston (Ludendorff), David Thewlis (sir Patrick), Elena Anaya (Dr. Maru) i Lucy Davis (Etta). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines Abrera.