Qui també va passar fa molts anys pel Festival de Cant Coral Catalunya Centre, durant les primeres edicions, va ser la soprano basca Ainhoa Arteta, que en aquells moments tenia poc més de 16 anys i cantava al cor de Tolosa que dirigia el seu pare. Durant la seva estada al poble, va estar allotjada a casa de la família Casas.

«Era un intercanvi. Jo formava part del grup de percussionistes de la Capella i vam anar a Tolosa. Allà, en un sopar, la vaig conèixer, i quan va venir aquí me la vaig endur a casa. La vam acollir durant la setmana del festival. La primera vegada que va menjar pa amb tomàquet va ser a casa nostra», recorda el fill gran de la família, Ton Casas, que afirma que la noia ja apuntava maneres. «Era diferent de la resta; es veia que arribaria lluny. Quan cantava, la gent es posava a plorar».

Després de la primera estada, Arteta va tornar un parell de vegades a la casa. «Si passava per aquí, ens venia a veure. Els meus pares la van portar a ballar a la Festa Major de Marganell, i també va fer molta amistat amb el mestre Francesc Vila», explica Casas.

«Amb el temps vam perdre el contacte, però sempre que veu algú relacionat amb el festival pregunta per nosaltres. Un cop la vaig anar a veure al Vendrell i vam parlar. Ella em diu Anchón. Jo li vaig fer broma: 'voy presumiendo por ahí que has dormido en mi cama'. 'Sí que dormía en tu cama, però tú dormías en el sofà', em va respondre ella».

Retrobament, 30 anys després

El recital que la soprano va fer el dia 13 de juliol a Sant Benet, dins del Festival de Música Clàssica de Sant Fruitós, va ser l'escenari del retrobament entre Ainhoa Arteta i la família al complet, 30 anys després. «Ens vam posar en contacte amb un representant. Ens va dir que hi hauria aquest concert i que, en acabar, la podríem saludar», explica Casas. «Va ser curt però intens. Als pares els va fer molta il·lusió. I a ella, quan li vam dir que érem allà, ens va recordar, i li va canviar la cara».