Els grans centres de dades repartits per tot el món, els servidors de multinacionals i petites empreses i els grans conglomerats tecnològics que gestionen el núvol funcionen, en la majoria de casos, amb processadors d'Intel. Però els reptes que està plantejant la nova economia i el futur pròxim de la tecnologia han portat el gegant nord-americà dels processadors a reinventar el concepte de servidor. I és que, malgrat l'aclaparador domini del sector que està exercint des de fa anys, l'empresa californiana segueix al peu de la lletra la dita «no adormir-se a sobre els llorers». I la prova d'això ha estat la presentació a Nova York d'una nova família de processadors pensats per facilitar l'arribada de la tecnologia que veurem i utilitzarem al llarg de la propera dècada.

La potència de demà

En l'esdeveniment celebrat a la ciutat dels gratacels, la companyia va presentar la seva nova estratègia de centres de dades, que permetran la necessària evolució i implantació de tecnologies de les quals es parla des de fa temps.

Les xarxes 5G, la Internet de les coses i especialment la intel·ligència artificial són tecnologies que estan evolucionant a poc a poc, però que gràcies a la nova família de processadors escalables Intel Xeon Platinum, podran avançar a passos de gegant. La clau d'aquest salt evolutiu és en la creació d'una nova arquitectura del processador anomenada Mesh. Aquesta nova forma del xip fa que s'augmenti considerablement no només el seu rendiment, sinó també la seva eficiència energètica. Per exemple, aquesta nova tecnologia ha demostrat ser fins a quatre vegades més eficient en aplicacions com les que estan relacionades amb les màquines virtuals.

Rendiment real

Els tests més importants que Intel ha dut a terme amb aquesta nova plataforma han estat en situacions de treball reals. Així, empreses com Telefónica, Huawei, IBM, SAP o Ericsson han vist com el rendiment obtingut amb la nova família de processadors escalables era molt més alt que els anteriors.

Un dels casos més destacats ha estat el de Telefónica. El gegant espanyol de les telecomunicacions va reportar a Intel un augment del 67 % en l'eficiència de la interconnexió de dades amb la utilització d'aquests nous processadors. I això és només el principi. El que dèiem; s'acosten grans canvis que tot just acaben de començar.