«La història no es repeteix, però instrueix». Així comença l'historiador nord-americà Sobre la tirania, un llibre on extreu vint lliçons dels fets del segle XX per intentar que els humans no caiguin en els mateixos errors. La migració, el terrorisme, el canvi climàtic, l'atur i l'exclusió social són qüestions que preocupen i que diversos llibres analitzen, com ara ¿ Cómo nos metimos en este desastre? (Sexto Piso), de George Monbiot, que apunta directament a la desigualtat del projecte neoliberal.

Mark Lilla, a La mente naufragada (Debate), parla de la nostàlgia pel passat i de les actituds reaccionàries. Manuel Castells, per la seva part, exposa a Otra economia es posible (Alianza) la falsedat de la inevitabilitat del capitalisme desregulat.

Sobre el canvi climàtic, continua vigent l'extens treball de Naomi Klein a Això ho canvia tot (Empúries). Amb un optimisme gairebé a contracorrent, Andreu Escrivà aporta un bri d'esperança a Encara no és tard (Bromera). Ben Hayes i Nick Buxton són els coordinadors de Cambio Climático S. A., on documenten l'interès de l'entramat militar, industrial i financer per convertir el canvi climàtic en un gran -i excloent- negoci.

Sobre la crisi dels refugiats: Zygmunt Bauman i Desconeguts a la porta de casa (Arcàdia); La nueva lucha de clases (Anagrama), de Slavoj ?i?ek; i Els desemparats (Tigre de paper), d'Elfried Jelinke.