atómica

? Estats Units, 2017. Acció, espionatge. 111 min. Direcció: David Leitch. Guió: Kurt Johnstad. Intèrprets: Charlize Theron (Loraine Broughton), James McAvoy (David Percival), Sofia Boutella (Delphine), Tobby Jones (Gray) i Bill Skasgaard (Merkel). Pantalles: Bages Centre (Manresa), Multicines (Abrera) i Ateneu (Igualada).

La guerra freda ha inspirat una llarga (i notable) filmografia de pel·lícules d'espionatge. El darrer títol que podem incloure a aquest vertader subgènere és el cridaner (i sorollós) debut en solitari de David Leitch, un dels especialistes més reputats de Hollywood (ha estat doble d'algunes de les seves estrelles més carismàtiques). Atómica s'inspira en la novel·la gràfica The Coldest City, concebuda per Antony Johnston i Sam Hart, i segueix les vicissituds de l'operació executada per l'agent més qualificada del MI6 (els serveis secrets britànics), Lorraine Broughton, que arriba a Berlín, poc abans de la caiguda del mur, per aclarir la mort d'un espia encobert.

La trama (enrevessada) recorda inicialment el cinema d'espies més clàssic, però és evident que el seu director està allunyat de l'òptica més tradicional i ens submergeix en un veritable frenesí amfetamínic, en què el guió (confús i discutible) passa a un segon pla. El que compta realment és deixar-nos arrossegar per un festí audiovisual en què una contundent, sofisticada i desmesura posada en escena és capaç de fusionar amb una inusual desimboltura elements tan heterogenis (i potencialment impossibles) com l'estètica videoclipera dels vuitanta (la banda sonora, dominada pel rock i la música electrònica, juga un paper essencial) i referències cultes a les fantasies apocalíptiques i místiques del genial Tarkovski. I l'òpera prima de Leitch ens regala, a més, una portentosa (i aclaparadora) caracterització de l'excel·lent i magnètica Charlize Theron, que, després d'enlluernar-nos a Mad Max: Furia en la carretera, ha guanyat molts punts per esdevenir una de les noves heroïnes del cinema d'acció de Hollywood. Atómica es revela, en definitiva, com un plat estiuenc tan imperfecte com sucós.