la seducción

? Estats Units, 2017. Drama. 95 minuts. Direcció: Sofia Coppola. Guió: Sofia Coppola, a partir de la novel·la de Thomas Cullinan. Intèrprets: Colin Farrell (caporal McBurney), Nicole Kidman (Miss Martha), Kirsten Dunst (Edwina), Elle Fanning (Alicia), Oona Laurence (Amy), Angourie Rice (Jane), Addison Riecke (Marie) i Emma Howard (Emily). Pantalles: Bages Centre (Manresa).

E l seductor (1971), rodada per Don Siegel i protagonitzada per Clint Eastwood, és una de les obres de culte del cinema nord-americà dels anys setanta; una peça de càmera que traspuava una atmosfera claustrofòbica vertaderament singular i desassosegant. Quaranta-sis anys més tard, Sofia Coppola (membre destacat d'un dels clans més llegendaris del Hollywood modern) ha filmat una nova versió d'aquest clàssic indiscutible. O més exactament, ens ofereix una nova lectura de la novel·la A Painted Devil (escrita per Thomas P. Cullinan i publicada el 1966), en què s'inspiren ambdós llargmetratges.

La seducción succeeix en els anys de la guerra civil americana i ens capbussa en el malson que pateix un oficial de l'exèrcit federal quan es refugia, després d'haver estat ferit, en un internat femení dels Estats Units. Hi ha diferències bàsiques entre ambdues pel·lícules. La filla de l'autor d' El padrino ha adoptat una mirada declaradament femenina i ha recreat amb un detallisme ambiental i psicològic summament minuciós un univers opressiu i inquietant. La notable realitzadora torna a apropar-nos a un cosmos femení (recordem la seva memorable òpera prima, Las vírgenes suicidas) i s'inclina en aquesta ocasió per una posada en escena tan depurada com distant. La carrega malsana (i incisiva) que presidia El seductor està substituïda, en aquesta ocasió, per un tractament més refinat i menys morbós. I la gran Nicole Kidman es reivindica com a intèrpret versàtil i completa amb una composició modèlica i aclaparadora. Sofia no està a l'alçada dels seus primers treballs (l'esmentat debut, el prodigiós Lost in Translation), però segueix sent una directora amb una personalitat realment especial i valuosa.