Cineclub i Paral·lel 40 presenten avui el primer Documental del Mes de la temporada, Inuit enfadat, una producció canadenca que s'ha exhibit en nombrosos festivals, Berlín i DocsBarcelona, entre d'altres. Els inuit constitueixen un poble amb una cultura i una identitats molt definides que viuen al nord del Canadà, Alaska i Groenlàndia.

Segueixen sent força desconeguts i el cinema s'ha apropat amb rigor en molt poques ocasions als seus rituals i anhels. Inuit enfadat posseeix, en aquest sentit, una doble excepcionalitat perquè, d'una banda, descriu amb una veracitat indiscutible la seva realitat social i moral i, d'altra, està rodada per una realitzadora que pertany a aquesta comunitat. Alethea Arnaquq-Barl viu a l'àrtic canadenc i ha impulsat, com a productora i directora, una obra que pretén reivindicar l'esperit genuí del seu poble.

La caça de foques constitueix un dels fonaments d'aquest poble, i hi juga un paper alimentari i econòmic essencial perquè es puguin mantenir les seves estructures. No obstant això, aquesta pràctica ha estat perseguida sistemàticament per moltes organitzacions ecologistes i les seves campa-nyes han acabat donant sovint una lectura negativa d'una tradició ancestral. Inuit enfadat vol aportar la veu d'una cultura minoritària i contribuir a un debat equànime i racional que defugi els prejudicis i les jerarquies morals. Alethea Arnaquq-Bari ha bastit un document amb un interès sociològic i antropològic inqüestionable.