Amb la interpretació de Bella Ciao i amb els artistes a l'escenari -Filferro, Jaume Arnella, Anaïs Vila, Guillem Roma, Jaume i Anna Costa i els actors Ernest Villegas i Jordi Martínez- es tancava, ahir a la nit al Kursaal, la presentació de la programació de la nova temporada als teatres manresans, que, fins al gener, sumarà més d'una seixantena d'espectacles: Art, Carles Cases, Santi Arisa, Blaumut, Els Amics de les Arts, Muñeca de porcelana... Una posada de llarg que va reunir prop de 400 espectadors per veure i escoltar en directe les virtuts d'una programació que obre el curs avui al Conservatori amb 4 minuts 12 segons. I si alguna cosa va quedar clara és que perdre's els pallassos de Rhümia, amb el desbordant Jordi Martínez, seria un pecat; que ja no queden entrades per sentir la cristal·lina veu de la santpedorenca Anaïs Vila (aquest dissabte), i que l'empatia de Guillem Roma té el poder de traspassar la quarta paret.

La gala, que amb comentaris més succints hauria guanyat en agilitat -li van sobrar minuts-, va intercalar actuacions musicals (Filferro, Arnella, Roma i Vila) i teatrals (els bagencs Jaume i Anna Costa, que estrenaran la setmana que ve La nit just abans dels boscos) amb les descripcions dels espectacles que aterraran al Kursaal i al Conservatori en la veu d'experts en la matèria: el coordinador d'El Club de la Cançó, Josep Maria Oliva, que va fer un repàs dels muntatges musicals; la membre d'El Galliner Lídia de la Cruz, que va fer desfilar les obres teatrals; i el musicòleg Ovidi Cobacho, que, a través d'una gravació, va posar l'accent en la clàssica i en l'òpera. Tot plegat relligat a l'escenari per una Cristina González amb moltes taules.

El punt àlgid? Probablement, dos: l'actuació de Guillem Roma (aplaudida amb ganes pel públic) i la sortida a l'escenari dels actors Ernest Villegas, protagonista del monòleg Un obús al cor (de Wajdi Mouawad) i, sobretot, de Jordi Martínez, intèrpret de Rhümia (cia Rhum i Cia). Amb una pregunta de Lídia de la Cruz n'hi va haver prou. És el que té ser animals d'escenari. Qui vulgui, que compri.