El govern espanyol rebaixarà l'IVA del cinema del 21% al 10% l'any 2018. Així ho ha anunciat aquest dijous el secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo, en una entrevista a la Cadena Cope. Benzo ha recordat que ja es va rebaixar l'IVA als espectacles en viu a finals de març. En aquell moment, aquesta mesura va deixar fora el cinema, que va mantenir aquest impost al 21%. Ara, l'executiu espanyol preveu que aquesta rebaixa també arribi a les entrades de cinema "en els pròxims pressupostos" i un dels arguments és que l'economia "està anant bé". Durant l'etapa més dura de la crisi econòmica, l'executiu espanyol va decidir augmentar l'IVA cultural al 21%, fet que va tenir una dura resposta dels sectors culturals.

Ara, el secretari d´Estat de Cultura ha precisat que l'economia es troba "bé" i que els pressupostos per al 2018 preveuran la reducció de la taxa. El secretari entén que es compleix així la "paraula" de donar suport primer als espectacles "en viu" i ara "al cinema".

El cinema, exclòs de la primera reducció

El sector cinematogràfic va quedar exclòs de la primera reducció de l'IVA aprovada al març i que va entrar en vigor el passat 29 de juny. Concretament, va incloure només els espectacles en directe -com els toros-, passant d'una taxa del 21% al 10%.

Es tractava d'una de les reivindicacions del món de la cultura des que feia cinc anys l'impost al cinema s'havia incrementat des del 8% i el sector ho va rebre com una represàlia més de la posició tradicionalment crítica amb el govern del PP.

Durant la tramitació parlamentària dels pressupostos, PSOE, Units Podem, PDeCAT, ERC, Compromís i EH Bildu van reclamar el rebaixa de l'IVA als cinemes, però la iniciativa no va prosperar.