CaixaForum Barcelona ha presentat l'exposició 'Warhol. L'art mecànic', la mostra "més ambiciosa" i "completa" que s'ha fet mai a l'estat espanyol sobre l'artista pop nord-americà. A través de 352 peces es repassa totes les etapes de Warhol, des dels seus primers dibuixos de la dècada dels cinquanta, passant per moltes de les seves creacions més icòniques fins a l'autoretrat de gran format de 1986. Des del 14 de setembre fins a finals d'any, els visitants podran veure la llauna de sopa Campbell's, els retrats de Marilyn Monroe, Jackie Kennedy i Liz Taylor així com també cinema experimental. La mostra pretén abordar la "complexa" i "diversa" producció d'Andy Warhol. "És una obra que té una capacitat molt gran de reproduir-se ella mateixa i això li dona un lloc molt especial a la història de l'art i la cultura audiovisuals dels últims 100 anys", ha assegurat el comissari, José Lebrero.

Trenta anys després de la mort d'Andy Warhol (1928-1987) l'Obra Social de 'La Caixa' juntament amb el Museu Picasso de Màlaga han presentat l'exposició que posa èmfasi en les "transmutacions" que experimenta l'obra de Warhol durant la seva carrera. Així, s'hi plasma la "naturalesa repetitiva", "esquematitzant" i "artificiosa" del treball visual que va portar a terme el nord-americà durant més de tres dècades. D'aquesta manera, 'Warhol. L'art mecànic' ofereix pintures, escultures, dibuixos, serigrafies, instal·lacions, llibres d'artista, pel·lícules, portades de discos, pòsters, revistes i material fotogràfic. Tot plegat procedeix de més de 30 prestadors entre els quals destaca l'Andy Warhol Museum (Pittsburgh), el Museum of Modern Art (Nova York), el Centre Georges Pompidou (París) i la Tate (Londres). "Hem hagut de trucar a moltes portes per fer l'exposició perquè volíem portar a Barcelona obres molt significants", ha afirmat el comissari, José Lebrero.

La mostra subratlla diversos aspectes de la seva obra com ara la innovadora manera com Warhol aplica la idea de procés a la seva polifacètica obra seriada, els forts vincles entre biografia personal i producció artística que la travessen i la seva originalitat i talent per combinar d'una manera transversal diferents tècniques i repertoris iconogràfics. La proposta del CaixaForum Barcelona analitza com es creen aquestes representacions que "esdevenen part de la història de l'art occidental" i que s'han inserit en l'imaginari col·lectiu popular contemporani. "És l'artista més conegut de la segona meitat del segle XX. Molts joves de Barcelona porten obres seves a la samarreta sense saber-ho", ha assegurat Lebrero.

L'exposició compta amb totes les etapes de l'artista. Des dels seus primers dibuixos a la dècada dels cinquanta fins a obres icòniques com ara 'Before and After' (1961), 'Three Coke Bottles' (1962), 'Brillo Soap Pads Box' (1964-1968), 'Gold Marilyn' (1962), 'Liz' (1963), 'Mao' (1973) o 'Cow Wallpaper' (1966). L'autoretrat de gran format pintat el 1986 presideix l'entrada i dona la benvinguda als visitants. "Warhol que mai en tenia prou va crear revistes i conversava amb polítics al mateix moment que a la nit ho feia amb la gent de carrer. Aquest és el Warhol que volem que sigui aquí", ha dit Lebrero.

D'altra banda, també s'ofereixen algunes de les instal·lacions emblemàtiques de Warhol. Concretament, 'Silver Clouds', un espai que compta amb un reflector experimental que "evoca" a la lleugeresa dels cels i la ingravidesa de l'espai exterior. En un altre punt de l'exposició hi ha la Col·lecció Pau Maréchal, un recull de col·laboracions de Warhol per a portades de discs, cartells, anuncis, llibres o televisió i una secció única de retrats fotogràfics de Warhol fets per altres artistes.

'Warhol. L'art mecànic' arrenca a Barcelona aquest dijous 14 de setembre fins el 31 de desembre de 2017. Després i fins el setembre de 2018 s'oferirà al CaixaForum de Madrid i al Museu Picasso de Màlaga.