CHURCHILL

? Gran Bretanya, 2017. Biopic. 110 min. Direcció: Jonathan Teplitzky. Guió: Alex von Tunzelmann. Intèrprets: Brian Cox, Miranda Richardson, John Slattery, James Purefoy, Julian Wadham, Richard Durden, Ella Purnell, Danny Webb, Jonathan Aris, George Anton). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Guiu (la Seu).

Winston Churchill (1874-1965) va tenir una llarga i controvertida trajectòria pública i va esdevenir un dels polítics més paradigmàtics del segle XX. Un líder molt popular que, consegüentment, ha estat recreat en nombrosos llargmetratges. El conegut Richard Attenborough li va dedicar un film ( El joven Winston, 1972) i ara Hollywood s'ha apropat novament a ell.

Churchill no constitueix, però, una cinta biogràfica que repassi tot el seu itinerari personal i professional. Aquesta producció nord-americana es concentra en un dels episodis més conflictius (i decisius) de la seva carrera. La cinta retrata els dubtes intensos que va patir el primer ministre britànic davant del desembarcament de Normandia, una de les operacions militars cabdals de la segona guerra mundial. El film reconstrueix les frenètiques (i angoixants) noranta-sis hores prèvies a l'esdeveniment, amb un Churchill enfrontat al cap de les forces aliades, el general Eisenhower, i consumit pels seus traumes interns.

Jonathan Teplitzky (el gris director d' Un largo viaje) ha rodat un biopic que aplega tots els clixés d'aquest veritable subgènere. Una realització discretament acceptable (i totalment asèptica), plana i funcional com el telefilm més insípid de sobretaula, està enterament al servei del protagonista, el gran Brian Cox. L'excel·lent actor escocès broda el paper de la seva vida. La seva portentosa caracterització s'imposa evidentment com l'únic punt fort d'aquest anodí retaule històric que es decanta pel vessant íntim del personatge central i que planteja la hipòtesi de què la muller del mandatari anglès, Clementine, va ser una base primordial en la seva carrera.