Berga va perdre ahir el músic Pòlit Miró Rodríguez a l'edat de 57 anys, víctima d'una llarga malaltia. Miró, nascut a Berga el 1959, s'havia dedicat tota la vida al món de la música i un dels seus projectes més destacats va ser l'escola Soterrats, que va tancar portes a final de l'any passat. La sala de vetlles és a la funerària Ferran de Berga. Avui, dimarts, romandrà oberta de les 9 del matí a la 1 del migdia. La cerimònia laica de comiat tindrà lloc dimecres, a les 4 de la tarda, al cementiri municipal de Berga.

Pòlit Miró va tocar amb la cobla orquestra Rosaleda i també amb el grup U2U3. El seu esperit musical es va despertar ja de jove, quan amb una colla d'amics van formar el grup Xaloc i, posteriorment, Licor de Notes. A la seva faceta de músic i intèrpret s'hi ha d'afegir el seu perfil com a compositor. A banda d'algunes peces concretes que va escriure, com la del Cap d'Any de Patum, festa en l'organització de la qual també s'havia implicat, la seva obra més destacada va ser la trilogia inspirada en les músiques de la Patum. Tres treballs que versionen les peces de la festa berguedana: Intum, De Patum a Patum i Èxtum.

En una entrevista a Miró publicada al setmanari Berguedà Setmanal el 24 de desembre del 2016, el músic explicava que tancava el seu projecte més personal, l'escola Soterrats -que va estar oberta al llarg de tretze anys-, a causa dels seus problemes de salut. En aquella entrevista deia que «obrir Soterrats va representar poder demostrar el que havia cregut sempre, que hi havia una altra manera d'entendre la música, on les persones poguessin tocar l'instrument que més els agradava, gaudint-ne de manera planera i divertida». El centre de Soterrats va funcionar com un espai de formació en l'especialitat de música moderna, des de classes teòriques de solfeig fins a sessions d'instruments: guitarra, bateria, saxo, trompeta, piano o també cant. «Tot el que se'm va demanar a Soterrats ho vaig intentar fer possible», deia aleshores. El seu objectiu principal en aquest projecte va ser fer «que la música fos un divertiment i alhora aprendre i ense-nyar a estimar aquest art». En aquella entrevista, Pòlit Miró assegurava que a tota la comarca del Berguedà «es fa música i molt ben feta i aquesta afició, sigui d'un tipus o d'un altre, està ben arrelada, i això, com a músic, em satisfà moltíssim».

El director de l'Escola Municipal de Música de Berga, Xavier Llobet, lamentava ahir la pèrdua de Miró i en destacava el paper «important» en l'àmbit de la música a la ciutat, i especialment pel que fa a la música moderna, que va exercir. Segons explicava ahir el director del centre educatiu berguedà, Miró va fer «aportacions destacades en el món de la música moderna i el jazz que van obrir nous camins», com per exemple diferents composicions o també la formació de grups sorgits de l'escola Soterrats.