L'Acadèmia del Cinema Català va donar a conèixer ahir a la nit les 58 produccions de les quals sortiran els films, els intèrprets i els professionals nominats per a la 10a edició dels Premis Gaudí, que viuran la seva gala anual el dia 28 de gener a l'Auditori Fòrum-CCIB de Barcelona. Un dels títols preseleccionats és El jugador de ajedrez, en el qual participa la navarclina Iris Vallès, de 6 anys.

La nòmina de pel·lícules que es va donar a conèixer en una festa celebrada ahir a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, a Barcelona, és el primer pas abans els 506 acadèmics no es manifestin sobre els nominacions de cadascuna de les 22 categories dels premis. Una relació que es farà pública el dia 28 de desembre al mateix indret.

Tot i això, cada film ja s'ha inclòs en una categoria, i El jugador de ajedrez figura en la d'El talent català, juntament amb sis produccions més no catalanes en què participen professionals del país. En el cas de la cinta dirigida per Luis Oliveros, són els actors Melina Matthews, Marc Clotet, Iris Vallès i Pau Durà i la muntadora Teresa Font.

El jugador de ajedrez parteix de la novel·la homònima de l'escriptor espanyol Julio Castedo -autor també del guió del film- i parla d'amor i supervivència en la França ocupada pels nazis. Iris Vallès va ser escollida per participar en el rodatge després que a La Central de Actores, a Barcelona veiessin una foto seva. Posteriorment, la van convidar a una sessió i la van fitxar per prendre part en la producció, que es va estrenar el 5 de maig. Vallès va assistir a la projecció que es va fer a Manresa.