El director manresà David Victori (1982) s'estrenarà en el llargmetratge amb una protagonista de luxe, l'actriu madrilenya Belén Rueda. Serà a El pacto, un thriller que, segons l'actriu, «planteja fins on i quins límits morals pot arribar a sobrepassar una persona per salvar un ésser estimat». Victori fa el salt al llargmetratge i ho afronta «amb molta cura», acompanyat d'una actriu, explica, «a qui admiro des de fa molt temps», quan es va convertir en un referent del cinema de terror espanyol després de protagonitzar El orfanato, de Juan Antonio Bayona. El pacto, que aquests dies s'està rodant en escenaris de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i rodalia, és previst que arribi als cinemes el 2018.

Segons Victori, la idea original del guió va sorgir d'una història curta que havia escrit el seu pare, a partir d'una experiència personal, que després va reescriure i va adaptar al cinema al costat de Jorge Vallejo. El director manresà reconeix que el thriller és «el llenguatge que em surt més natural perquè és el que vaig utilitzar durant la meva època de fer curtmetratges. És un terreny on em sento molt còmode». El pacto és una coproducció de Sony Pictures International Productions, 4Cats Pictures, El Pacto La Película AIE e Ikiru Films.

La pel·lícula explica la història de Mónica -interpretada per Belén Rueda-, una mare que ha de descendir als seus propis inferns, coneixent i reconeixent les seves pors i fantasmes, per evitar la imminent mort de la seva filla, que es troba en un coma profund després d'haver patit una malaltia rara i inexplicable. Segons Victori, El pacto és un film de «terror psicològic, que juga amb el que l'espectador imagina. Penso que reptarà moralment l'espectador de manera constant perquè ataca un aspecte molt essencial: quin és el teu límit per rendir-te a la vida tal com és».

L'actriu va arribar al projecte a través d'un dels productors, Edmond Roch, i destacava que és la primera vegada que diu «sí» a una pel·lícula sense haver llegit abans el guió. «Quan em van ensenyar els curts que havia fet Victori em vaig adonar que tenia un univers, com a director, molt especial. Hi ha directors que quan tenen una càmera són com un altre personatge més, i el David és d'aquests. Té una forma de veure el món que em fascina», subratllava Rueda.

Amb El pacto, l'actriu torna a protagonitzar una pel·lícula de terror, un gènere que «cada vegada m'atrapa més perquè m'agrada aprofundir en els personatges, no quedar-me només en l'ensurt, sinó buscar allò que deixa un aprenentatge, i la proposta del David sobre com crear els nostres personatges va ser molt bona».

David Victori es va donar a conèixer internacionalment amb el curtmetratge Zero, produït per Ridley Scott i Michael Fassbender, després de guanyar el 2012 el YourFilm Festival de YouTube. Victori va estrenar el treball gua-nyador al Festival Venècia, el setembre del 2015, en el mateix certamen que el va premiar. Zero, un drama de ciència-ficció, es va rodar amb un bon grapat de catalans (la seva germana, Sandra Victori, i el compositor també manresà Miquel Coll) a Los Angeles. Però fins arribar aquí, Victori ja havia signat curts com Reacció (2008) o La culpa (2010), el treball que el va catapultar al concurs internacional YourFilm Festival. Per al director manresà el món del curtmetratge és «una escola i un laboratori perquè és on et coneixes a tu mateix i et mostres al món gairebé com una promesa. En el llargmetratge, en canvi, és on professionalment comences a treballar i on el públic determina què pot esperar de tu».