'El perro del hotelano', de Lope de Vega i amb direcció d'Helena Pimenta, es va estrenar al Teatro de la Comedia de Madrid el 19 d'octubre de 2016 i ara arriba a la Sala Gran del TNC del 14 de desembre de 2017 al 7 de gener de 2018. La comèdia va ser escrita entre 1613 i 1618, en plena maduresa creativa de Lope de Vega, i retrata els vaivens amorosos de la comtessa Diana i el seu secretari Teodoro, una relació prohibida per la rigidesa de les jerarquies socials. Pimenta ha recalcat que al text han buscat mostrar "el dolor i la dificultat d'una dona per trencar les convencions" més classistes, "sent ella una dona rica i tenint al voltant pretendents extraordinaris; finalment, acaba escollint el seu secretari, que està massa lluny en classe social i per ella és un dilema". L'obra, que l'han ubicat al segle XVIII, és una producció de la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC).

Marta Poveda es posa a la pell de la comtessa Diana i per l'actriu el personatge "és un viatge al cor i a la llibertat. Una dona que viu en una gàbia d'or i ella ostenta un poder i no se li permet governar perquè és dona i per això necessiten que es casi", ha apuntat.

La directora ha assenyalat que els estudis filològics havien parlat que l'obra tenia com a protagonista una dona que era una capritxosa. "Però el fet que les dones d'avui tinguem opinió ens fa pensar que si ella fos un home haguessin fet una pel·lícula meravellosa destacant que és sensual i graciós i si és una dona sense marit és una histèrica". Pimenta ha recalcat que al text han buscat "el dolor i la dificultat d'una dona per trencar les convencions" i s'han endinsat en el seu dilema davant el fet que estimi algú que no és considerat de la seva classe social.

"Una comèdia sobre un dilema és més profunda", ha ressaltat Pimenta, en contra de les comèdies que es basen en els errors. "Aquí riem de la impotència de com els personatges mostren les seves vergonyes i són molt limitats i de com la seva manca de destresa genera la llibertat necessària per trencar aquests motlles i decidir com ser feliços".

La directora ha reconegut que és difícil explicar 'El perro del hortelano' amb convicció i versemblança "si no es deixa veure un conflicte que ara no és tan clar i és un conflicte de classe social que fa impossible les unions de gent de diferent classe".

Pimenta també ha explicat que l'obra "està tractada d'una forma molt fluida i vital, però mai buida. Som conscients que hi ha una certa solemnitat en aquests textos". Tot i això, han evitat fer-ho més senzill. "Sabem que hi ha una petita elevació que es deu a un llenguatge més cultivat a Lope de Vega, però l'obra està plena de comicitat i d'ironia".

L'espectacle compta amb un repartiment format per Rafa Castejón, Joaquín Notario, Marta Poveda, Álvaro de Juan, Óscar Zafra, Nuria Gallardo, Alba Enríquez, Natalia Huarte, Paco Rojas, Egoitz Sánchez, Pedro Almagro, Aleix Melé, Alberto Ferrero i Fernando Conde.

Estrenada el 19 d'octubre de 2016

'El perro del hotelano', amb direcció de Pimenta, es va estrenar al Teatro de la Comedia de Madrid el 19 d'octubre de 2016 i va estar en cartell fins al 22 de desembre de 2016. Tot seguit l'obra va sortir de gira per A Coruña (Teatro Rosalía de Castro); Múrcia (Teatro Romea); Sevilla (Teatro Lope de Vega); Logroño (Teatro Bretón); València (Teatre Principal); Pamplona (Teatro Gayarre); Palma de Mallorca (Teatro Principal) i Almagro (Hospital de San Juan). Després de l'èxit de públic que va aconseguir la temporada anterior, amb un 98,62% d'ocupació, 'El perro del hortelano' tornarà al Teatro de la Comedia de Madrid del 13 de gener al 18 de febrer de 2018 i, de nou, l'espectacle sortirà de gira per Bilbao, al teatre Arriaga.