Luke Skywalker és el meu pastor; no em manca res. Amb una devoció quasi religiosa, els fans incondicionals de Star Wars es van reunir dijous a la nit als cinemes Bages Centre de Manresa amb un doble objectiu: ser els primers de gaudir d' Els últims Jedi -el vuitè títol de la saga- i començar a resoldre els dubtes que han anat gestant des de l'estrena d' El despertar de la Força, que fa dos anys també va congregar els incondicionals la mitjanit de l'estrena.

«Ens agradaria que se sabés de qui és família la Rey», explicava a la porta de la preestrena Sílvia Ayats, que, acompanyada pels seus fills, confessava que havien fet apostes sobre quin podria ser l'origen de la protagonista dels nous films. També a punt d'entrar a la sala, el manresà Jesús Casasampera debatia amb un grup d'amics sobre el rumb que prendrà la saga galàctica a partir d'ara. «Esperem que sigui una mica més fosca que les anteriors, però no crec que resolgui res. Segurament servirà més per desenvolupar històries de cara a la propera que per tancar-ne», augurava.

Uns metres més enllà, a la cua per a les crispetes, l'ala de l'ICL Manresa Álvaro Muñoz, previ avís que aquell vespre tenien dia lliure d'entrenaments, també feia el seu pronòstic. «Només espero que no sigui un altre L'atac dels clons», deia tot rient abans d'afegir que amb els nous films de Star Wars, sigui com sigui, «sempre passa el mateix: ens queixem, els critiquem, però sempre hi acabem tornant i gaudint com nens».

Qui també esperava alguna cosa nova era Ramon Torres, manresà d'origen i resident a Calaf i fan veterà: «vaig veure els episodis V i VI quan es van estrenar als cines Olímpia i Catalunya de Manresa!», recordava. Tot i així, esperava que aquesta nova entrega no fos «un refregit de l' Imperi contraataca. Vull alguna cosa original». En dos moments del nou film, Luke diu a dos personatges «és curiós, has dit diverses coses, i totes són mentida». Què els diria, a la Sílvia, el Jesús, l'Álvaro i el Ramon? La resposta, si la volen saber, és a les sales de cinema.