Les obres en litigi del Museu de Lleida són des del passat 11 de desembre al Monestir de Sixena. El jutjat d'Osca va reclamar a Íñigo Méndez de Vigo, conseller de Cultura en funcions en aplicació del 155, enviar a Sixena els bens en litigi. El ministre ho autoritza i el trasllat es fa durant la campanya electoral del 21-D i enmig d'un fort desplegament policial, amb agents de la Guàrdia Civil que entren en el museu lleidatà de matinada. El 2017 ha estat l'any en què s'ha exhumat el cos de Salvador Dalí per la demanda de paternitat de la figuerenca Pilar Abel. Les proves d'ADN van descartar cap parentesc. Finalment, l'any també ha portat l'anunci que els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018 inclouran la rebaixa del 21% al 10% l'IVA en les entrades de cinema.

L'art de Sixena

31 de juliol: Nova data límit del jutjat d'Osca per fer efectiva l'entrega a l'Aragó dels bens en litigi. Les obres no es traslladen.

15 de novembre: El jutge d'Osca emet una providència en què reclama al titular provisional de Cultura de la Generalitat en aplicació del 155, Íñigo Méndez de Vigo, la petició per traslladar a Sixena les obres en litigi.

28 de novembre: El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, actuant com a conseller de Cultura en aplicació del 155, dona instruccions per traslladar a l'Aragó dels 44 bens del Museu de Lleida. El govern espanyol impedeix a la Generalitat recórrer el requeriment i el Departament de Cultura fa públic el seu desacord.

30 de novembre: El govern d'Aragó sol·licita al jutge d'Osca que les 44 obres del Museu de Lleida es traslladin al monestir aragonès l'11 de desembre.

4 de desembre: El jutge d'Osca accepta la petició i dona fins a l'11 de desembre per lliurar les obres de Sixena.

6 de desembre: Es reactiva el conflicte per les pintures murals del MNAC. El jutjat d'Osca decidirà sense conèixer l'opinió dels pèrits sobre la sentència provisional que obliga a traslladar els murals al Monestir de Sixena.

7 de desembre: El jutge d'Osca autoritza la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot per la força" per endur-se l'art de Sixena a partir de les dotze de la nit del dilluns 11 de desembre.

11 de desembre: Les obres d'art surten del Museu de Lleida enmig d'un fort desplegament policial. La comitiva aragonesa va entrar a l'equipament de matinada i va empaquetar els bens durant hores. A fora, desenes de persones es concentraven en contra de la decisió. Una obra no es localitza. L'equipament lleidatà en dona una altra que forma part del conjunt però que no estava inclosa en la resolució judicial.

15 de desembre: El Museu de Lleida localitza la pintura sobre tela que faltava i ho comunica al jutjat d'Osca perquè la policia judicial la reculli. La Generalitat presenta un recurs per reclamar la devolució de les peces i el govern espanyol l'obliga a retirar-lo.

Rebaixa de l'IVA en el cinema

22 de setembre: El govern espanyol confirma que els Pressupostos Generals de l'Estat 2018 inclouran la rebaixa de l'IVA en el cinema, que passarà del 21% al 10%. Setmanes abans, el 7 de setembre, el secretari d'Estat de Cultura ja avançava la notícia, tot i que després el ministeri va matisar les seves declaracions assegurant que només responia a "un desig".

La reclamació de l'IVA de les subvencions amenaça el sector cultural i la CCMA

El Ministeri d'Hisenda reclama al sector cultural i els mitjans de comunicació de la CCMA l'IVA de les subvencions públiques rebudes fins a cinc anys enrere, posant en perill la continuïtat de festivals i equipaments culturals. El govern espanyol va aprovar el 9 de novembre una modificació de la norma per declarar la no-subjecció a l'IVA dels ajuts a la cultura, una lectura que no té caràcter retroactiu.

Exhumació del cos de Salvador Dalí

20 de juliol: El cos de Salvador Dalí va ser exhumat de la cúpula geodèsica del Teatre-Museu Dalí de Figueres per una demanda de paternitat de la figuerenca Pilar Abel en un jutjat de Madrid. Els resultats de les proves d'ADN van descarar que fos filla de l'artista empordanès. Els forenses van aixecar la llosa d'1,5 tones que hi havia sobre la cripta fent servir un sistema de bastides i politges, d'on van recollir mostres de cabell, ungles, dents i ossos.

16 d'octubre: El Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid va desestimar la demanda de paternitat i obliga a Pilar Abel a pagar les costes per la "temeritat" d'haver anat a judici tot i el resultat de les proves.

El TC tomba l'impost d'operadores d'internet

21 de juliol: El Tribunal Constitucional tomba l´impost que la Generalitat cobrava a les operadores d´Internet, coneguda com el cànon digital, i que servia per finançar el sector audiovisual català. El govern espanyol el va recórrer justificant que suposava una doble càrrega impositiva respecte l'IVA. L'impost s'aplicava a les companyies operadores de serveis de comunicacions electròniques i es preveia una recaptació de 20,5 milions d'euros l'any. L'anul·lació va generar el rebuig unànime del sector. El Govern va anunciar un recurs a la justícia europea i la creació d'un nou impost amb el mateix esperit de la taxa anul·lada però gravat entre un 10% i un 20% més. Arran de la sentència, la Generalitat va haver de tornar entre 34 i 37 milions d'euros.

RCR Arquitectes guanya el Pritzker

1 de març: L´estudi olotí RCR, format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, guanya el premi Pritzker, considerat el Nobel d´Arquitectura. Els tres arquitectes van fundar l´estudi fa prop de 30 anys i han treballat junts des d´aleshores.

'Estiu 1993' triomfa a Berlin i Cannes

'Estiu 1993' de Carla Simon ha recollit durant l'any desenes de premis des de la seva estrena a la 67a edició de la Berlinale, on va rebre el premi a la Millor òpera prima. També va ser distingida com la millor pel·lícula al Cannes Écrans Juniors, va rebre el gran premi de la secció Generation Kplus del mateix certamen i la Bisnaga d´Or del Festival de Màlaga i es va quedar a les portes de competir als Oscar.

Grans exposicions fan parada a Barcelona

Barcelona ha acollit tres grans exposicions d'artistes internacionals. El 25 de maig es va inaugurar al Museu del Disseny de Barcelona 'David Bowie is', amb 300 objectes de l'artista; 'Björk Digital', la mostra que proposa un viatge personal i immersiu de la seva música, va obrir portes el 14 de juny al CCCB; mentre que l'exposició 'Joc de Trons' va arrencar la gira internacional al Museu Marítim de Barcelona el 28 d'octubre.

Canvis al capdavant dels mitjans

13 de març: Vicent Sanchis és nomenat nou director de TV3 en substitució de Jaume Peral

24 de novembre: Ramon Rovira és nomenat director de RAC1 i 8tv rellevant en el càrrec al fins ara director de l'emissora, Eduard Pujol, que es va incorporar a la candidatura de Junts per Catalunya; i de Xavier de Pol, que fins ara s'ha fet càrrec de RAC1, 8TV i la productora Veranda.