El 1971 succeí als Estats Units un dels esdeveniments més transcendents de la seva història moderna. La lluita valenta d´un seguit de diaris va aconseguir la publicació d´uns documents secrets que evidenciaven que el govern havia enganyat durant anys l´opinió púbica sobre afers tan delicats com la guerra del Vietnam. Los archivos del Pentágono reconstrueix aquest episodi històric i se centra en l´activitat del The Washington Post.

El film recull l´admirable (i arriscat) compromís assumit per la seva directora, la llegendària Kathy Graham (encarnada prodigiosament per l´immarcescible Meryl Streep), que desafià el poder de Nixon perquè el poble pogués conèixer la veritat. Steven Spielberg ha construït un thriller polític que s´emmiralla en la millor tradició del cinema liberal nord-americà i s´inspira en el clàssic Todos los hombres del presidente (Pakula, 1976), també protagonitzat pel The Washington Post.

L´autor de Tiburón (un cineasta tan prolífic com tremendament desigual) exhibeix el seu millor pols narratiu i ens captiva amb una intriga tan emocionant, encara que ja sapiguem la conclusió, com impecable. No es casual que Los archivos del Pentágono aparegui en aquest moment. La seva defensa aferrissada de la llibertat d´expressió com un dels pilars de la democràcia ressona oportunament en un període crític en què Trump està lliurant una guerra brutal a la premsa estatunidenca. Spielberg no és, evidentment, Ken Loach (no hi esperem, doncs, contundència ideològica), però l´al·legat és necessari i convincent i té abast universal i intemporal: els drets individuals i col·lectius segueixen estant en perill en qualsevol indret.