14 de febrer de 2018
14.02.2018
40 Años
40 Años

Les pintures murals de Sant Quirze de Pedret llueixen restaurades al Museu de Solsona

S'ha consolidat els frescos en una operació promoguda pel museu i finançada pel Bisbat de Solsona

14.02.2018 | 12:25
Les pintures murals de Sant Quirze de Pedret llueixen restaurades al Museu de Solsona

A finals del segle XI o principis del XII, un mestre d'identitat desconeguda va omplir les parets de l'església de Sant Quirze de Pedret (Cercs, Berguedà) de color i missatge evangèlic. Aquells frescos -o, millor dit, el que queda d'ells- es poden contemplar avui en dia al Museu Nacional d'Art de Catalunya i al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. I en aquest darrer, l'obra d'aquell artista anònim llueix ara en millors condicions després del treball de restauració que s'hi ha dut a terme promoguda pel centre, finançada pel bisbat amb una ajuda de la Generalitat de Catalunya i executada pels tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Les pintures murals de Pedret que hi ha a Solsona corresponen a l'absis central, mentre que els frescos de les absidioles es conserven a Montjuïc. Els treballs realitzats al Diocesà i Comarcal s'han centrat en la consolidació de la part frontal de l'arc triomfal de l'absis i els dos laterals, que presentaven un cert grau de deteriorament a causa de l'aixecament de la capa pictòrica.

Els frescos de Pedret van ingressar l'any 1940 al museu solsoní després de l'arrancament que es va realitzar amb la tècnica coneguda com a strappo. Els mestres del romànic no pintaven directament sobre la paret sinó al damunt d'una capa de guix: per aquest motiu, al segle XX es van poder arrencar dels seus emplaçaments originals amb un sistema que omple la pintura d'una cola soluble amb l'aigua. Per això, serveix per desprendre les pintures de la capa de guix sense malmetre-les.

No obstant això, en aquella execució es va aplicar massa cola, fet que ha causat que, al llarg dels anys, s'hagi anat alçant la pintura original. Els treballs realitzats per l'empresa Policromia i les restauradores Cristina Martí i Gemma Rodríguez han consistir en fixar la capa pictòrica mitjançant una injecció puntual de la mateixa cola animal original. A més, s'han eliminat els esmentats excesos per tal de prevenir nous aixecaments.

La restauració també ha permès documentar diferents intervencions de reintegració pictòrica per esmenar les pèrdues soferetes en l'arrancament i el trasllat. Tal i com s'apunta des del museu, "el tractament d'aquestes reintegracions i una neteja general de les pintures podrien formar part d'una altra fase d'intervenció".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema