LOVING PABLO

? Espanya, 2017. Drama, biografia. 120 minuts. Direcció: Fernando León de Aranoa. Guió: Fernando León de Aranoa, a partir del llibre de Virginia Vallejo. Intèrprets: Javier Bardem (Pablo Escobar), Penélope Cruz (Virginia Vallejo), Peter Sarsgaard (Neymar), Julieth Restrepo (María Victoria) i David Valencia (Santos). Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines (Abrera).

Pablo Escobar (1949-1993), el popular narcotraficant, ha esdevingut una figura llegendària que ha protagonitzat en els darrers anys sèries televisives ( Narcos s'ha convertit en un veritable fenomen de masses) i llargmetratges. Estem una mica saturats d'aquest inquietant antiheroi colombià que va impulsar el mític càrtel de Medellín. Loving Pablo partia, doncs, amb un notori desavantatge.

El darrer treball de Fernando León de Aranoa es va concebre abans del boom Escobar, però arriba a les pantalles quan el personatge ha envaït literalment el mercat audiovisual en els últims temps. El film s'inspira en un text autobiogràfic ( Amando a Pablo, odiando a Escobar) de la coneguda presentadora de la televisió colombiana Virginia Vallejo, que va tenir una història d'amor amb el sinistre personatge.

El director proposa un ambiciós fresc que compren els deu anys d'esplendor (1983-1993) del personatge central. L'autor de Familia pretén indagar en totes les seves facetes (familiar, política, mafiosa), però les seves lloables intencions resten frustrades per un relat massa epidèmic que passa per sobre de moltes qüestions (i personatges) sense aprofundir convenientment en cap d'ells.

Javier Bardem imposa (el seu retrat incideix en la vessant més sòrdida de Pablo i defuig de qualsevol vel·leitat idealista), però la resta (la forçada interpretació de Cruz, inclosa) no està a l'alçada de la seva modèlica composició. Loving Pablo resulta, en definitiva, una crònica fallida, i la realització destaca sorprenentment (León de Aranoa s'associa bàsicament a un cinema intimista) en la planificació vigorosa de les seqüències d'acció. Un projecte gegantí però decididament decebedor.