L'Ajuntament de Barcelona reeditarà el llibre de Manuel Vázquez Montalbán Barcelones trenta anys després de la seva publicació per l'editorial Empúries, i es podrà adquirir primer en la seva traducció al català i després també en castellà i anglès. Segons va informar ahir el consistori barceloní en un comunicat, la reedició permetrà tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que Vázquez Montalbán va escriure a final de la dècada dels 80 i que «és difícil de trobar a les llibreries».

La reedició és curosa amb el text original, que es va editar el novembre del 1987, i , segons el consistori, permet recuperar un llibre «imprescindible de la historiografia de la ciutat». El treball inclou una sèrie de notes escrites pel periodista i escriptor Quim Aranda, autor també del prefaci, que ajuda el lector a situar referències del text, que a vegades molt conjunturals.

El llibre, que es presentarà el 21 d'abril en un acte que tindrà la presència de l'alcaldessa Ada Colau, incorpora il·lustracions de Pau Gasol i un epíleg de la professora universitària Mari Pau Balibrea. El 1987, quan Barcelona es començava a preparar per acollir els Jocs Olímpics dle 1992, Montalbán va alertar dels riscos que comportava per a la ciutat dur a terme aquella gegantina operació urbanística.