És un dels noms cabdals de la filmografia del país i autor d'un dels èxits cinematogràfics dels darrers anys, Pa negre (2010). Agustí Villaronga (Palma, 1953) rebrà el Reconeixement Clam en la quinzena edició del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, que se celebrarà del 26 d'abril al 6 de maig, a Navarcles, Manresa i Avinyó. L'homenatge es farà el dia 28 d'abril.

Els promotors del certamen van presentar ahir a la capital del Bages la seva programació, que tindrà una cinquantena de pel·lícules d'una vintena de països. Una xifra que suposa, respecte de l'edició passada, un increment del 20 %. Moltes seran estrenes absolutes al país. El festival s'inaugurarà amb la nord-americana Lucky (2017), dirigida per John Carroll Lynch i el testament fílmic de Harry Dean Stanton. De la cinquantena de pel·lícules, 13 són dirigides per dones i, en aquesta edició, i amb la intenció d'incorporar-se com a secció fixa, el Clam debatrà el paper de les dones en el món de cinema. Amb el títol d'«Invisibles», participaran Mireia Ros (actriu i directora); Nausicaa Bonnín (actriu de cinema i teatre); Giovanna Ribes (directora i guionista); Montse Majench ('actual vicepresidenta de l'Associació Dones Visuals) i moderarà Mireia Iniesta (actriu i crítica de cinema).

8 llargs i 14 curts a competició

A la secció oficial a concurs competiran 8 llargmetrages dels 80 rebuts al certamen. Són, tots ells, «inèdits a les sales de projecció catalanes»: Huellas del tiempo, de Martín Ferrari (Argentina); Das Letze Mahl (The last supper), de Florian Frerichs (Alemanya); Fucking my way back home, de Kathryn Palmateer i Shawn Whitney (Canadà); Sidney & Friends, de Tristan Aitchison (Gran Breta-nya); Horse riders, de Marjan Gavrilovski (Macedònia); Dad is pretty, de Soo-min Park (Corea del Sud); Nosotros, de Felipe Vara de Rey (Espanya); Un jour ça ira, de Stan Zambeaux i Edouard Zambeaux (França). I 14 curts dels 196 arribats al festival: iRoni (Austràlia); La giornata (Day labor) (Itàlia); Tel (Wire) (Turquia); Fu (Rússia); i els deu restants, provinents de l'estat: Pax de deux, Froid; Irreversible; El vestido; Bienvenido a casa; The neverending wall; Primeros días; Solitud; Triunfadores; Un hombre de palabra i Nada que ver.

De la secció Pantalla Oberta -una selecció de films no estrenats comercialment o d'estrena recent- es podran veure, entre d'altres, la xilena Los Perros, de Marcela Said; la italiana Acqua e Zucchero, de Fariborz Kamkari; l'alemanya Western, de Valeska Grisebach; l'anglesa Just Charlie, de Rebekah Fortune; l'espanyola Matar a Dios, d'Albert Pintó i Caye Casas -que inaugura la col·laboració amb el festival de Sitges-; la francesa Caras y lugares, d'Àgnes Varda i JR; i la suïssa El orden divino, de Petra Volpe, que clausurarà el festival el 6 de maig.

El premi Casaldàliga, un dels trets distintius del Clam, el lliurarà la periodista Mònica Terribas, el 29 d'abril, al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas. Entre els noms que també participaran en el festival hi ha els directors manresans David Victori i Gerard Quinto en la taula rodona «De la passió del cinema a l' opera prima».