Un concert previ de Jordi Savall i l'actuació dels Diables d'Igualada són algunes de les propostes de la participació catalana en el Smithsonian Folkie Festival, el certamen més important del món dedicat al patrimoni cultural i immaterial, que tindrà lloc del 27 de juny al 8 de juliol al Mall de Washington amb Catalunya com a nació convidada. Sota el lema Amazing Catalonia, les institucions han muntat un programa per donar a conèixer la cultura, les tradicions i la gastronomia, i Catalunya com a destí de turisme cultural.

La participació catalana s'estructurarà en quatre espais diferenciats: un sobre quatre eixos temàtics (els Pirineus i les Falles del Pirineu, la vida rural, la ciutat i la Mediterrània), un espai inspirat en una plaça Major, una Rambla per a demostracions d'artesania, dansa i seguicis festius i un Ateneu com a espai de trobada.

L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular, l'Associació de Festes de la Plaça Nova, l'Associació de Geganters i Grallers d'Oliana i els Diables d'Igualada conformaran el seguici festiu. Les colles Jove i Vella dels Xiquets de Valls mostraran la cultura castellera. De música i dansa, hi seran Alidé Sans, Carles Belda, la Cobla de Sons Essencials, l'Esbart Ciutat Comtal de Barcelona, Iva Caro, Joan Garriga & Galàctic Mariatxis, Les Anxovetes, Maria Arnal i Marcel Bagés, Joan Garriga i Yacine&The Oriental Groove.

El 27 d'abril, Jordi Savall, Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya faran un concert a l'església de Sant Mark de Washington sobre El llibre vermell de Montserrat, que després es repetirà en altres cinc ciutats més dels Estats Units.