El thriller és el seu gènere preferit. I el suspens és el que defineix la seva estrena en el curtmetratge. La santfruitosenca Mireia Noguera (1992) va estrenar l'octubre passat Centrifugado, un treball fruit del projecte de final de màster en Direcció Cinematogràfica, a l'escola de cinema Bande à Part, que avui porta a Manresa, als Multicinemes Bages Centre (20.30 h, sala 6). Noguera el presentarà amb part del seu equip, els manresans Oriol Bonals (disseny de so) i Miquel Coll (música), i Claire (producció). Hi haurà un col·loqui posterior.

Centrifugado, el seu primer treball professional, escrit i dirigit per ella, ja ha passat per diferents certamens nacionals i internacionals: ha estat premiat com a Millor Curtmetratge en el Festival de Terror de Molins de Rei; seleccionat a Cinelebú (Xile); inclòs en el catàleg CortoEspaña 2018; i a principi de maig viatja a Brussel·les per competir al Brussels Short Film Festival, on és un dels 60 curts seleccionats d'entre 4.500 candidats. Aquest, com Cinelebú, són festivals, explica, qualificadors per als Oscars, que vol dir que «qui guanyi pot aspirar a la preselecció per ser candidat a l'estatuteta». Que no és poc.

Noguera té clar que vol dirigir («sempre he jugat a explicar històries») i amb quin gènere vol convèncer l'espectador: «M'agrada el suspens i m'hi sento còmoda». Centrifugado, rodat a Barcelona, el protagonitza Matilde Fonollar, Marina Esteve i el desaparegut actor Rikar Gil. Produït per El dedo en el Ojo, amb la col·laboració de Bande à Part, el film explica la història d'un jove que ajuda una dona gran a pujar la bugada a casa seva. Un cop a dins, aquesta no sembla disposada a deixar-lo marxar. Intriga i «girs» que fan que la història «no sigui mai el que sembla», explica la directora. Admiradora de Hitchcock i Chaplin, de Charlie Kaufman i Xavier Dolan, Mireia Noguera prepara el seu segon curt, que tornarà a tractar el suspens però en un «univers més oníric, més surrealista». Diu que li agrada més dirigir que escriure i que el salt al llargmetrage hauria de ser el següent pas. Recorda un consell de Victori: «Has de fer curts per saber quin tipus de cinema vols fer». És un món difícil, però Noguera no té dubtes.