En un acte que tindrà molta música, es presentarà avui, a l'auditori del convent de Santpedor (19.30 h), el llibre Coral Escriny, 50 anys. Santpedor i el cant Coral que signen la periodista Montserrat Xixons i el professor Francesc Vila. Es tracta d'un llibre, editat amb la col·laboració de l'Ajuntament, amb dues parts diferenciades que fan un repàs de les cinc dècades de la coral de Santpedor i dedica una segona part a la relació del cant coral amb el poble, des de l'edat mitjana fins a l'actualitat.

A la presentació hi assistirà l'alcalde, Xavier Codina, i el regidor de Cultura, Agustí Comas, i també intervindran breument els dos autors. L'Escriny s'afegirà a la festa amb la interpretació de l'obra El Mirador, de Josep Vila i Casañas, amb l'acompanyament a piano de Lluisa Vinyes i sota la direcció de Marc Reguant, director de la coral en els darrers nou anys.

Més de 270 documents gràfics

El llibre té 220 pàgines i més de 270 documents gràfics, entre fotografies, cartells i altres documents. Ha fet falta un any i mig per poder-lo tenir entre les mans i suma una vintena d'entrevistes i desenes de referències documentals. Els seus autors s'han encarregat cadascun d'ells d'una part diferent. Montserrat Xixons ha fet el recull de la història de la coral i Vila, el repàs a la música a Santpedor, amb una tradició molt antiga que cal remuntar a l'edat mitjana. En el llibre hi podem trobar des de la primera fotografia de la coral Escriny, el 1968, el primer cartell, fins a les imatges dels estendards de la Sociedad Coral Sampedorense, de 1883. El diseny del llibre és de Marcel Oliveras, cantaire de la coral, i Jaume Illa signa la part gràfica.

Any d'aniversari

La publicació del llibre és un dels actes previstos aquest any per celebrar cinc dècades de trajectòria ininterrompuda de la Coral Escriny, dirigida per Marc Reguant. Els actes es van encetar el novembre passat amb la presentació en un acte públic que anunciava el concert que va servir de tret de sortida de l'aniversari: la presentació d'una composició del compositor i pianista Manel Camp per a la Coral Escriny, Illa Inaudita. Se'n van fer tres concerts, el darrer al Teatre Kursaal.

També en el marc del cinquantenari, la coral ha preparat un segon repertori: el Rèquiem KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart. Fins ara ja s'ha interpretat en quatre ocasions a Barcelona i en una a Santpedor. A Barcelona es va fer a Santa Maria del Mar i al Palau de la Música, amb la Camerata Impromptu i la JOFICAT. A Santpedor amb l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 en dos concerts. El primer es va fer l'abril amb un ple absolut al convent. El proper serà el 6 de maig (12 h).