El Clam, el Festival Internacional de Cinema de Catalunya, arrenca avui (21.15 h) la seva quinzena edició amb l'acte d'inauguració, que tindrà lloc a l'Espai Plana de l'Om. A banda dels parlaments institucionals dels representants dels municipis que enguany acullen el certamen (Navarcles, Manresa i Avinyó) i de Serafí Vallecillos, director del Clam, s'oferirà la projecció de la primera de les 50 pel·lícules que es podran veure aquest any. Es tracta de Lucky (2017), l'última pel·lícula del protagonista de París, Texas, Harry Dean Stanton, que va morir l'any passat.

A més, aquesta pel·lícula és el debut en la direcció del també actor John Carroll Lynch. Stanton, un actor de culte del cinema americà, dóna vida a un nonagenari en un viatge d'autoexploració en què medita sobre la mort, la comunicació humana i l'espiritualitat. En el repartiment de Lucky també hi forma part David Lynch.

L'edició d'enguany del Clam, que s'allargarà fins al 6 de maig, versa sobre la temàtica de «La revolució tecnològica i el bé comú» i convida al debat i la reflexió. Aquest cap de setmana la programació cinematogràfica consta de més d'una vintena d'obres, com Un jour ça ira, un documental sobre un centre de menors de París que treballa contra l'exclusió social; Horse riders, un film macedoni sobre un jove sensesostre i discapacitat; Western, una història de treballadors d'una empresa alemanya deslocalitzada a Bulgària; Los perros, que narra el descobriment d'un passat familiar vinculat a la dictadura d'Augusto Pinochet; o el documental Shootball, que denuncia els abusos sexuals comesos a diverses escoles dels maristes a Catalunya.

A banda, es farà un homenatge al director Agustí Villaronga (dissabte, a les 19 h, a l'auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles), de qui es projectarà El testament de la Rosa (2015). I també es lliurarà el 15è premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat (diumenge, a les 12 h, a Navarcles) a l'entitat Vozes, fundada pel veneçolà Pablo González i que treballa per apropar la música i l'art a infants i adolescents en barris amb dificultat d'accés a la cultura.