El cineasta nord-americà Martin Scorsese ha estat guardonat amb el premi Princesa d'Astúries de les Arts 2018, segons va fer públic ahir a Oviedo el jurat encarregat de la seva concessió. Aquesta candidatura havia estat proposada per José Luis Cienfuegos, director del Festival de Cine Europeu de Sevilla. A l'edició d'enguany hi van concórrer 35 candidatures de fins a 21 països.

Martin Scorsese (Nova York, 1942) va créixer al barri novaiorquès de Little Italy, en el si d'una família d'origen sicilià. Va estudiar Literatura Anglesa i Direcció Cinematogràfica a la Universitat de Nova York, etapa en la qual va realitzar nombrosos curtmetratges i el seu primer llargmetratge, Qui truca a la meva porta? (1967). El 1970, va treballar com a assistent de direcció i editor del documental Woodstock i a la pel·lícula Malas calles (1973), on va dirigir Robert de Niro per primer cop.

Scorsese és un dels creadors cinematogràfics més destacats del moviment sorgit als anys 70 anomenat nou Hollywood, al qual també pertanyen altres grans del cine, com George Lucas, Francis Ford Coppola i Steven Spielberg.

Martin Scorsese és autor de films com Taxi driver (1976), Toro salvaje (1980) -que li va valer l'Oscar a Robert de Niro-, Un dels nostres (1990), Casino (1995), El llop de Wall Street (2013) i Infiltrats (2006), amb el qual va guanyar el seu únic Oscar a millor director, categoría a la qual ha estat nominat nou vegades.