El Clam, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, ha arrencat aquest dijous al vespre la seva quinzena edició amb un acte d'inauguració que ha tingut lloc a l'Espai Plana de l'Om amb la presència dels alcaldes de Manresa, Navarcles i Avinyó i de Serafí Vallecillos, director del Clam. En una sala plena en tres quartes parts, s'ha ofert la projecció de la primera de les 50 pel·lícules que es podran veure aquest any. Es tracta de Lucky (2017), l'última pel·lícula del protagonista de París, Texas, Harry Dean Stanton, que va morir l'any passat.

L'edició d'enguany del Clam, que s'allargarà fins al 6 de maig, versa sobre la temàtica de «La revolució tecnològica i el bé comú» i convida al debat i la reflexió. Aquest cap de setmana la programació cinematogràfica consta de més d'una vintena d'obres, com Un jour ça ira, un documental sobre un centre de menors de París que treballa contra l'exclusió social; Horse riders, un film macedoni sobre un jove sensesostre i discapacitat; Western, una història de treballadors d'una empresa alemanya deslocalitzada a Bulgària; Los perros, que narra el descobriment d'un passat familiar vinculat a la dictadura d'Augusto Pinochet; o el documental Shootball, que denuncia els abusos sexuals comesos a diverses escoles dels maristes a Catalunya.

A banda, es farà un homenatge al director Agustí Villaronga (dissabte, a les 19 h, a l'auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles), de qui es projectarà El testament de la Rosa (2015). I també es lliurarà el 15è premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat (diumenge, a les 12 h, a Navarcles) a l'entitat Vozes, fundada pel veneçolà Pablo González i que treballa per apropar la música i l'art a infants i adolescents en barris amb dificultat d'accés a la cultura.