Els premis Crítica Serra d'Or, que concedeix la revista homònima de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, van reconèixer ahir al migdia el treball de Josep Lluís Badal, Teresa d'Arenys, Mercè Ibarz, Adrià Pujol i Marc Gil. En un acte presidit per l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, a l'Espai Endesa de Barcelona, la reivindicació política hi va tenir un protagonisme marcat.

En l'apartat de novel·la, va ser premiada Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents, de Josep Lluís Badal, qui va lamentar la situació «dels presos polítics i dels presoners de la misèria moral». Teresa d'Arenys. Obra poètica (1973-2015) va rebre el premi de poesia, i L'amic de la finca vermella va rebre el d'assaig. La seva autora, Mercè Ibarz, va celebrar que «els temps són bons per a l'assaig» i va fer una crida per a la resistència de la cultura i els llibres davant la situació política.

L'antropòleg i escriptor Adrià Pujol va guanyar el Serra d'Or de traducció per L'eclipsi, de Georges Perec, i va celebrar que els premis contradiguin el mantra que el català és una llengua moribunda: «El català té una salut de ferro».

Marc Gil va obtenir el premi d'Humanitats per l'obra Barcelona al servei del Nou Estat. Depuració de l'Ajuntament durant el primer Franquisme. En la categoria d'Altres Ciències, va ser reconegut l'Institut Català d'Ornitologia per l' Atles dels ocells nidificants de Barcelona. El seu portaveu va indicar que el treball és una obra col·lectiva amb 300 voluntaris. En l'apartat de Catalanística, va rebre el premi L'ambassadeur de la République des Lettres. Vie et oeuvre de Robert Robert i Casacoberta (1823-1873), de Julien L. Marsall.

Pel que fa al teatre, va ser guardonada l'obra de Pau Miró Un tret al cap. L'autor va afirmar que la dramatúrgia catalana pot parlar «amb un cert optimisme» després d'una travessia en el desert, i va aprofundir en les fake news i la necessitat del compromís periodístic davant la retallada de llibertats.

L'obra Medusa, de la Virgueria, dirigida per Aleix Fauró i Isis Martín, va guanyar el premi a l'Espectacle Teatral. Martín va lamentar la deriva que està prenent Europa, amb la ultradreta, i Espanya, amb la retallada de les llibertats i les sentències «fora de tota lògica».

Marta Carrasco, amb Perra de nadie, va obtenir el guardó a l'Aportació més interessant en teatre, i va dir que l'obra va néixer després d'una depressió, però que ara està més trista «amb tot el que està passant». Carrasco va afegir que ja no pot ni mirar la tele i va dedicar el premi al seu avi, el polític Manuel Carrasco i Formiguera, «que va morir per la llibertat».

El Serra d'Or de literatura infantil va ser per l'obra I aquí dins, qui hi ha?, amb text de Mar Benegas i il·lustració de Sandra Navar-ro. La primera va explicar que el llibre versa sobre la por i amb una protagonista plena de valor que estaria d'acord amb el #YoSíTeCreo. En literatura juvenil va guanyar Maite Carranza per Una bala per al record, que parla de la guerra civil. «Aquell món de confrontació fratricida i radicalismes torna a estar d'actualitat», va dir, «i el més greu és que els joves ho ignoren, i allò els sembla la prehistòria. Per això, un país sense memòria és un país sense futur».

El Serra d'Or de Coneixements va ser per Ports, de Víctor Medina, que va destacar que la seva obra tracta dels coneixements marítims i portuaris.

Absent Josep Massot, director de la revista i l'editorial, a causa d'una afecció cardíaca, l'abat Soler va citar Espriu -«ens mantindrem fidels per sempre al servei d'aquest poble»- per refermar la vocació del premi de fidelitat i servei a Catalunya, la seva llengua, cultura, identitat, pluralitat i opcions preses democràticament.