Manresa es convertirà dissabte en la primera ciutat catalana d'acollir l'Aplec Internacional de cultura popular que organita Adifolk des de fa tres dècades arreu d'Europa, amb la presència a la capital bagenca d'una trentena de grups d'arreu del país. La jornada, que també inclourà un trobada de puntaires amb tres-centes participants, se celebrarà en diversos espais cèntrics de la ciutat i, sobretot, el Parc de l'Agulla, on es representarà un espectacle de 4 hores que es clourà a les 11 de la nit.

«Catalunya és el país convidat de l'Smithsonian Folklife Festival de Washington, que tindrà lloc del 27 de juny al 8 de juliol. Per tant, es va pensar de fer l'aplec allà», va explicar ahir Jordi Pesarrodona, director artístic del certamen: «hi ha dos motius, però, que ho fan impossible. D'una banda, el cost. Hem de pensar que l'aplec reuneix cada any cinc-cents participants de casa nostra en un lloc d'Europa. De l'altra, l'Smithsonian centra el focus en la qüestió més antropològica, en l'explicació de les arrels de la cultura popular, i per això no hi va, per exemple, un esbart sencer sinó tan sols quatre parelles. En total, 75 persones».

Per evitar que aquests inconvenients impedissin la trobada que se celebra ininterrompudament des del 1988, i aplega nombroses entitats de cultura popular d'arreu de Catalunya, «es va pensar en Manresa, que enguany és la Capital de la Cultura Catalana». La ciutat, tot i que no estava previst en el guió original, va acceptar el repte, segons la regidora Anna Crespo.

El plat fort de la jornada serà l'espectacle escrit i dirigit per Pesarrodona, que es farà de 19 a 23 h al parc de l'Agulla. «Joan Manuel Tresserras, quan era conseller de Cultura, va dir que la cultura popular tenia molt discurs i poc ritme», va explicar el santjoanenc: «des d'aleshores, hem treballat per canviar-ho. El muntatge de Manresa durarà quatre hores, amb uns mestres de cerimònies que uniran les actuacions de les colles de diables, capgrossos, bestiari, diables, cant coral, gegants, esbarts, música tradicional...».

La festa, però, s'iniciarà al matí a l'Agulla i al centre de la ciutat. A la vora del llac -si plou, a l'escola La Salle-, s'aplegaran fins a tres-centes persones en la Trobada de Puntaires que, segons va indicar Marina Hosta, presidenta de l'AV del barri Sagrada Família, «vindran d'arreu de Catalunya per fer puntes de coixí i patchwork». Així, Manresa recuperarà «una tradició que s'estava perdent».

Simultàniament, a la plaça de Crist Rei es farà una plantada de l'imaginari folklòric, punt de partida d'un seguici que arribarà fins a la plaça Major. Un cop allí, se celebrarà la presentació del Capgròs d'Adifolk, que estarà apadrinat pels Caps de Llúpia de Vic, els Nans de Manresa , els Capgrossos centenaris -i restaurats- de Capellades i el Capgròs Joan Amades.

Durant la tarda, a l'Agulla es faran tallers de jocs tradicionals, un concert de la Banda FCSM & Unió Musical de Tarragona (17 h) i una ballada de sardanes. Activitats gratuïtes per al públic.

De la Catalunya central hi haurà els següents grups: la Víbria Jove d'Igualada, la Societat Coral La Llanterna de Súria, els esbarts Agrupació Folklòrica Igualadina i Grup de Dansa Cor de Catalunya de Manresa, els Falcons de Piera, els Geganters de Manresa, la Companyia de Jocs l'Anònima de Berga, el grup de música tradicional Aiguabarreig de Santa Maria d'Oló, i la colla sardanista Dintre El Bosc de Manresa.