El cinema nord-americà va mostrar ahir dues de les aportacions més esperades del festival de Canes d'enguany. La primera és un blockbuster incontestable, un film concebut fins al darrer detall per arrasar en la taquilla, però al qual li falta ànima, quelcom que no se li pot donar amb un gran pressupost. Es tracta de Solo: a Star Wars Story, la pel·lícula que exposa els inicis de l'entranyable lladre i heroi Han Solo. El film ja va viure problemes molt importants durant el rodatge que van obligar els directors inicialment previstos, que havien afegit una comicitat «intolerable», fossin substituïts pel veterà Ron Howard ( Willow, Una ment meravellosa), qui sí que ha respectat el guió de Lawrence Kasdan, guionista original de L'imperi contraataca. La proposta resultant és un treball molt professional i coherent en tots els sentits possibles amb la resta de l'univers Star Wars i també un blockbuster espectacular amb sorpreses i intensitat. Però és impossible creure's que tenim al davant l'humor i l'encant de Han Solo, veritable raó per anar al cinema.

No té res a veure amb aquesta gran producció la molt independent Sota el llac platejat ( Under the silver lake), nou film en la direcció del responsable d' It follows, obra mestra del terror contemporani. David Robert Mitchell ara participa en la competició oficial amb la que potser sigui la més estranya i surreal crítica a la indústria de l'entreteniment nord-americà mai feta. Un autèntic viatge cap a una lògica del caos on trobem la influència palpable de Vertigen, d'Alfred Hitchcock, Mulholland drive, de David Lynch, i Southland tales, de Richard Kelly, entre moltes altres.

De moment, és el film que ha aconseguit despertar opinions més radicalment oposades, des dels qui la troben un disbarat, fins al qui hi veu una perla obscura i fascinant. Sigui com sigui, Robert Mitchell aconsegueix desenvolupar una poeticitat molt particular i desperta un magnetisme visual difícil de negar, característiques que també es trobaven en el seu celebrat debut, premiat en la igualment canesiana setmana de la crítica.