proyecto rampage

? Estats Units, 2018. Aventura, acció. 107 min. Direcció: Brad Peyton. Guió: Ryan Engle, Carlton Cuse, Ryan J. Condal i Adam Sztykiel. Intèrprets: Dwayne Johnson (Davis Okoye), Naomie Harris (Dr. Kate Caldwell), Malin Åkerman (Claire Wyden). Pantalles: Bages Centre (Manresa).

P royecto Rampage intentava trencar, d'entrada, la maledicció que acompanya sovint les adaptacions cinematogràfiques de videojocs, dominades pels fracassos artístics i comercials. El film s'inspira en Rampage, un videojoc que aparegué el 1986 i que esdevingué un fenomen social.

El film narra les peripècies de Davis Okoye, un primatòleg molt esquerp que ha desenvolupat una relació molt especial amb George, un goril·la albí. Els problemes sorgeixen quan aquest animal comença a mutar i es converteix en una criatura tan gegantina com perillosa. Totes les alarmes es disparen quan George, Arthur (un llop) i Lizzie (un cocodril) arriben a la gran ciutat amb unes intencons devastadores. Proyecto Rampage és la tercera col·laboració consecutiva entre Dawyne Johnson i el realitzador Brad Peyton, que van treballar plegats abans a V iaje al centro de la Tierra 2: La isla misteriosa i San Andrés. La seva nova proposta es revela com una fusió modesta de ciència-ficció, aventures i cinema catastrofista, amanida amb les inevitables dosis de testosterona que aporta la seva estrella, tan musculosa i inexpressiva com el llegendari Arnold Schwarzenegger.

D'altra banda, presenta sensibles diferències respecte al videojoc original: a la pantalla gran ha desaparegut la ironia, i els monstres no són originàriament humans. El realitzador canadenc no és cap prodigi d'inventiva visual (ni de subtilesa dramàtica), però aconsegueix embastar una fantasia humil i minímament simpàtica que desprèn una aroma decididament crispetaire i que recorda les fantasies entranyables de la sèrie B (produccions de baix pressupost) que van fer forrolla en el Hollywood dels anys cinquanta.