La ginesta, la seva flor groga i la falç han estat símbols del catalanisme històricament, explica Ramon Felipó, l'estudiós berguedà gran coneixedors del floklore i els símbols del país, en el seu darre llibre. La Ginesta, flor nacional de Catalunya i d'altres símbols catalans és un volum discret, d'una seixentena de pàgines, en les quals l'autor berguedà descriu quina és la seva simbologia i com els catalans i els seus literats n'han fet ús en novel·les i poesies. Passen pels fulls del llibre Santiago Rusiñol, Jacint Verdaguer, Guerau de Liost, Josep Pla, Àngel Guimerà, Joan Maragall, Josep Carner, Josep Maria de Segarra, Francesc Pujols i, fins i tot, mossèn Climent Forner, entre d'altres autors.

I, al mateix temps que repassa la presència literària i patriòtica del groc, fa una revisió històrica des de les èpoques de Felip V fins a l'any 2018, relligant la flor de la ginesta amb els llaços grocs de solidariat i explicant la simbologia des dels origens.

Felipó acaba el treball amb una didàctica d'alguns dels símbols que el pais té viu i presents. I explica els origens de l'himne nacional català, Els Segadors, l'onze de setembre, la senyera i la seva història, i la falç.

La primera edició La Ginesta, editat per Llibres de l'Índex, ha sortit d'impremta aquesta setmana i a partir de demà serà a les llibreries. En una primera edició, s'ha fet una tirada d'un miler d'exemplars. Felipó ha explicat que l'origen del llibre és la relació de la ginesta amb el Corpus i com a flor de protesta contra la dictadura de Primo de Rivera. «La ginesta està lligada al Corpus i als drets nacionals», afirma.