Barcelona acull la primera exposició produïda a Espanya del fotògraf Shomei Tomatsu, conegut per les seves respectuoses i impactants fotografies de les víctimes de la bomba atòmica de Nagasaki, que també va posar la seva personal mirada sobre altres aspectes de la postguerra nipona. La mostra, que es podrà visitar a la Fundació Mapfre de Barcelona fins al 16 de setembre, reuneix 180 fotografies dividides en onze seccions temàtiques.

Una d'aquestes seccions es titula Nagasaki, en el passat i en el present i reuneix les imatges amb les quals va donar a conèixer el drama de la bomba atòmica. «Els Estats Units van prohibir la circulació de fotografidxes de la violència que ells havien ocasionat», va recordar ahir el comissari de l'exposició, Juan Vicente Aliaga.

En conseqüència, les imatges dels supervivents que va mostrar Shomei Tomatsu van ser un cop dur perquè «demostraven la dimensió de la tragèdia i el fet que moltes de les víctimes havien estat abandonades a la seva sort, també pel Govern japonès».