«No ets benvingut. You are not welcome». I així en 23 idiomes més. Tots els que parla l'alumnat de l'institut Pius Font i Quer de Manresa. Aquesta provocativa (però reflexionada) frase en 25 llengües, amb un mirall que interpel·la directament el visitant, presideix l'entrada a la instal·lació interactiva «Podries ser tu, sí, tu», ideada per més d'un centenar d'alumnes de Filosofia i Economia de 4t d'ESO i de Sociologia de 1r de batxillerat del centre manresà.

Tots han participat al llarg d'aquest curs, amb cinc instituts més de Catalunya, en el projecte Enfortim Drets!, que, coordinat per FundiPau, els ha portat a reflexionar sobre els refugiats, les causes de la migració i els seus perquès. La instal·lació n'és el resultat. Segurament pot «sobtar», explicava ahir Xavier Valls, professor de Filosofia del Pius Font i Quer, aquesta introducció «negativa», però és que la realitat no s'ha d'edulcorar: «Als refugiats no se'ls obren de bat a bat a les portes» quan arriben a casa nostra, a la rica Europa.

La presentació de la instal·lació -que comparteix espai amb la mostra «Refugiades de lluny i de prop»- la van fer ahir la regidora d'Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària; els professors de filosofia de l'institut manresà, Valls i Gina Traveria; i Mar Peñarroja i Laia Villarta, de 4t d'ESO, en representació de l'alumnat. La instal·lació, que demana la curiositat del visitant, la mateixa que amb esperit crític han mostrat els alumnes a l'hora de crear-la, es podrà visitar fins a l'1 de juliol. Qui així ho vulgui podrà obrir el maletí del migrant o inspeccionar el tauler del negoci de les armes. La instal·lació ja s'havia pogut veure al vestíbul del Pius, per on es calcula que han passat unes 2.500 persones. I ara, tot aquest projecte de recerca treballat a les aules i enriquit amb un viatge a Ginebra per visitar institucions que treballen a favor dels drets humans, es pot «compartir», explicaven Vall i Traveria, amb la ciutat.

La instal·lació té forma de cub i cada paret exterior està dedicada a un tema: conflictes bèl·lics (uns 250 ara com ara); armes, guerra i economia («Espanya és el cinquè país del món en exportacions d'armes lleugeres», recordava Valls); l'Arbre dels Drets Humans i Identitat i diversitat. Peñarroja i Villarta van explicar el contingut d'una mostra que vol que el visitant «es posi en la pell del refugiat i empatitzi amb ell». A l'interior de la instal·lació, com remarcaven les alumnes, una pastera de cartró, dos enfilalls de falsos bitllets, fotografies i unes siluetes negres a terra per simbolirzar les dificultats de la migració, de trobar refugi i de la dissort dels qui «moren pel camí». La mostra es completa amb un vídeo del procés creatiu.

Àngels Santolària va felicitar alumnat i professorat i va destacar tant la «qualitat artística i estètica de la instal·lació com els valors treballats per sensibilitzar sobre la cultura de la pau». Ara, va dir, que la ciutadania se la faci seva.