Amb un centenar d'inscrits, una quarantena d'ells vinguts de França (de la zona dels Alps i de Perpinyà), el Campus Gospel de Rajadell presentava ahir una catorzena edició amb dos noms de prestigi de la música afroamericana: els californians Linda Tillery, que torna al festival bagenc després de vuit anys amb The Cultural Heritage Choir, i Terrence Kelly, director de l'Oakland Interfaith Gospel Choir. Ambdues veus compartiran escenari a la plaça de l'Església, centre neuràlgic del festival i d'un poble de 640 habitants. El cartell musical es completarà amb el grup de Baltimore Singing Sensations Youth Choir, un cor de joves de 10 i 18 anys, referent de la integració social a través de la música, i l'actuació conjunta, per primer cop, d'Esclat Gospel Singers & Esclat Junior.

Tot i que hi ha campusins que repeteixen, quasi la meitat dels inscrits s'estrenaran en el Campus Gospel de Rajadell, i això és «bàsic» per «renovar i dotar d'aire nou el festival», explicava ahir Ramon Escalé, director del certamen i d'Esclat Gospel Singers, cor promotor de la iniciativa. La mitjana d'edat enfila la cinquantena. Però el certamen bagenc no oblida els més petits i proposa per setè any el Mini Campus, per a nens i nenes de 6 a 12 anys, diumenge al matí i impartit per Laia Badrenas.

Amb un pressupost que volta entre els 40 i 50.000 euros, que surten d'una aportació de l'Ajuntament de Rajadell (20.000 euros) i de la suma de les inscripcions dels campusins, les paradetes i les entrades als concerts, el 14è Campus Gospel es farà del 6 al 8 de juliol gràcies a la implicació dels seus promotors, Esclat Gospel Singers i el poble de Rajadell. Com explicava ahir el regidor de Cultura, Joan Carles Lluch, la paraula «consolidació» ha quedat curta: «avui dia, Rajadell sense el Campus Gospel ja no seria el mateix poble». La idea que subjau, explicada per Escalé, i subratllada pel mateix Lluch, és que el festival busca cada juliol «no enquistar-se». Enguany es recuperarà un taller de tècnica vocal que impartirà Olga López i que se centrarà en el mètode Voice Craft, desenvolupat per Jo Estill per millorar el rendiment de la veu. També oferiran tallers els caps de cartell del festival: Linda Tillery (gòspel d'arrel des de Califòrnia), Hollie Hood-Mincey, fundadora i directora del grup Singing Sensations Youth Choir (gòspel contemporani des de Baltimore) i Ramon Escalé (amb una sessió d'improvisació col·lectiva).

El campus mantindrà les novetats estrenades l'any passat, com la festa de benvinguda del dijous a la nit -«una mena de foc de camp passat pel gòspel», diu Escalé-, el Show Your Gospel -un escenari obert als campusins- i el Sunday Service, una aproximació al servei religiós, que es farà en plena natura i amb les veus de Linda Tellery -la figura de referència d'aquesta edició- i Terrance Kelly. Perquè, com ahir remarcava Escalé, «el Campus no és només cantar. No podem oblidar la dimensió social i espiritual que hi ha darrere del gòspel». Un «esperit de comunitat» que es reflecteix en la convivència que s'estableix entre «la gent del poble, els campusins i els membres d'Esclat Gospel Singers», apuntava Àlex Mazcuñán, ànima del certamen. El poble de Rajadell habilita per als campusins una zona d'acampada i una sala a les antigues escoles amb lliteres, i diferents particulars ofereixen casa seva als músics.