Fira Tàrrega, que sempre ha estat una fira de teatre de carrer, se centra aquest any especialment en aquest aspecte de la seva filosofia fundacional amb una edició centrada en la relectura de l'espai públic a través de les arts de carrer, que reunirà cinquanta espectacles entre el 6 i el 9 de setembre. La Compagnie Lucamoros serà l'encarregada de la inauguració amb La Tortue de Gaugin, un espectacle d'art visual i música «tranquil, poètic i bell», segons el director de la mostra, Jordi Duran, que aquest 2018 tanca el seu cicle de vuit anys al capdavant de l'esdeveniment cultural que revoluciona la ciutat de Tàrrega (l'Urgell) cada mes de setembre des de fa més de trenta anys.

Jordi Duran s'acomiada amb l'última entrega d'una trilogia conceptual que va començar el 2016 amb una edició dedicada a la interculturalitat, va seguir l'any passat amb el tema de la participació, i finalitzarà durant la present edició amb l'espai públic com a motiu. Un total de 50 espectacles de 45 companyies procedents de vuit països s'encarregaran de prendre els carrers de Tàr-rega i mostrar noves maneres de viure'ls, veure'ls i utilitzar-los.

Trenta dels muntatges seran estrenes a Espanya, el 70% es representaran al carrer, el 54% seran gratuïts i la majoria seran espectacles teatrals, seguits de dansa, circ i arts visuals. Entre les companyies que estaran presents cal destacar Adhok, «un clàssic contemporani» que fa anys que Jordi Duran intenta programar a Tàrrega. Aquesta companyia francesa oferirà l'estrena a l'Estat d'una trilogia que reflexiona sobre la joventut i la vellesa ( Issue de Secours, L'envol i Le Nid).

En aquest apartat de clàssics contemporanis, Duran situa Joan Català, que presentarà 5.102 m/s, un treball encara en procés de creació que es convertirà en una peça de carrer i una de sala a partir del 2019. També els polonesos Teatr KTO estrenaran Peregrinus, i la reconeguda companyia anglesa Chameleon portarà dos dels seus principals espectacles: Of Man and Beast i Witness This.

Altres noms destacats són Teatro do Mar, que debutarà a Fira Tàrrega amb el seu Insomni, NoFit State Circus & Motionhouse amb l'espectacle BLOCK, o el muntatge inaugural, que mostrarà el procés de creació d'una obra plàstica mitjançant una estructura vertical de nou metres, amb sis pintors, una actriu i música en directe.

Aquest any, Fira Tàrrega convida 16 espectacles internacionals, entre els quals hi ha cinc propostes mexicanes i dues xilenes. Entre les mexicanes hi haurà Ohtli, opera prima de Claudia González; Mexicatas, del Cor de Maguey, amb dramatúrgia original de Sergi Belbel i vuit actrius mexicanes, i l'encàrrec que ha fet Fira Tàrrega a Antonio Zúñiga i Melina Pereyra (Chroma Teatre) perquè ofereixin una mirada externa a la memòria històrica, amb motiu del desplegament del Pla de Fosses de la Generalitat de Catalunya a Tàrrega.

El món rural i la inclusió de les persones amb diversitat funcional o discapacitats seran altres temes centrals de Tàrrega, un espai d'exhibició, creació i venda d'espectacles que la Generalitat considera «estratègic, com demostra que, malgrat les reduccions pressupostàries que ha patit el departament de Cultura, Tàrrega segueixi mantenint la mateixa aportació», indica la directora de l'Àrea de Mercats, Antonia Andugar.