L'Espai 7 del Centre Cultural el Casino de Manresa acollirà divendres la inauguració de l'exposició "Tomàs Boix. Pintor. Solsona, Manresa, Barcelona", una mostra dedicada al pintor solsoní Tomàs Boix i Soler (Solsona, 1886-1951), qui va desenvolupar una intensa activitat pictòrica durant la primera meitat del segle XX i va mantenir un estret vincle amb la capital bagenca, on hi exposà en reiterades ocasions les seves obres.

L'acte inaugural, que tindrà lloc a les 7 de la tarda, comptarà amb l'assistència d´autoritats, organitzadors i familiars de l'artista. A més, es farà una visita guiada a càrrec del comissari, l'historiador de l'art, Ovidi Cobacho Closa. La mostra recull una quarantena llarga d'obres, i també notes i dibuixos dels entorns de la capital del Bages, així com material documental de l'època, com ara cartells, catàlegs, epístoles, retalls de premsa, i diverses pintures d'amics i deixebles seus com ara Alfred Figueras, Josep Vila Closes, Miquel Puig Faura, Albert Muñoz o Manel Casserres, entre d'altres.

L´artista, Tomás Boix

Boix fou una de les personalitats artístiques més rellevants de la primera meitat del segle XX a la Catalunya Central. Hereu d'una nissaga de terratinents solsonins, els Boix de Llobera, ben aviat va manifestar una apassionada vocació vers la pintura, una afició que esdevindrà el seu principal estímul vital i que haurà de compaginar, no sempre harmoniosament, amb les seves obligacions al capdavant de l'administració de l'heretat familiar.

La intransigència dels seus pares, qui van negar-li la possibilitat d'emprendre estudis artístics fora de Solsona, el va empènyer a una formació de tipus autodidacta i a estudiar el mestratge dels grans pintors del moment. El seu interès es va centrar sobretot en la pintura paisatgista, esdevenint un dels pioners en practicar el plenairisme a la Catalunya Central i a l'Alt Urgell.

L'any 1912 fou un dels vint-i-nou artistes que van participar a Lleida en la primera gran mostra col·lectiva celebrada a la capital de ponent. Mentre que a principis de la dècada dels anys vint va exhibir vàries obres a les Exposicions Generals de Belles Arts celebrades a Barcelona. A partir dels anys trenta, la seva activitat expositiva es va intensificar, realitzant diverses exposicions individuals a importants sales barcelonines (Galeries Laietanes, Augusta, Campañá, Reig) i a Manresa.

A la capital bagenca va relacionar-se amb el membres que integraven l'incipient Cercle Artístic de Manresa, amb molts dels quals va travar una estreta amistat. Durant les dècades dels anys trenta i quaranta va realitzar un total de quinze mostres a Manresa, on les seves teles de colors vibrants i agosarades pinzellades van tenir una gran acollida.

Després de l'exposició antològica que el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va dedicar-li l'any passat, la present mostra vol aprofundir en l'evolució artística del pintor solsoní i en la seva relació amb la capital bagenca. Així doncs, a banda de poder resseguir el periple vital de Boix a través d'una quarantena llarga d'obres, també es tindrà ocasió de contemplar algunes de les pintures que el pintor havia exhibit a Manresa, així com diverses notes i dibuixos dels entorns de la capital del Bages, totes elles provinents de diverses col·leccions privades.

Al seu torn, la mostra es complementarà amb abundant material documental de l'època, com ara cartells, catàlegs, epístoles i retalls de premsa, així com amb diverses pintures d'amics i deixebles seus, com ara Alfred Figueras, Josep Vila Closes, Miquel Puig Faura, Albert Muñoz o Manel Casserres, entre d'altres.

L'exposició, organitzada per l'Ajuntament i el Museu Comarcal de Manresa, es podrà veure fins al 22 de juliol, de dimarts a diumenges i festius, de les 6 a les 9 del vespre.