Els dijous del mes juliol les places del barri vell de Berga prendran vida. El festival SonaB, que va impulsar l'any passat l'Ajuntament de Berga, arriba enguany amb noves propostes perquè els berguedans coneguin nous estils musicals i, a la vegada, s'acostin al nucli antic de la ciutat. El folk, que va ser el protagonista de l'any passat, dona pas a la veu, que serà el fil conductor del cicle de cinc tallers i concerts que s'iniciaran aquest dijous i continuaran durant tots els dijous de juliol.

Una de les principals novetats del certamen d'aquest estiu és que les actuacions tindan lloc a places de la part alta del barri vell. El festival s'enfila cap al capdamunt de la vila per donar vida a espais on habitualment hi ha poca activitat. D'aquesta manera ho va avançar ahir la regidora de Cultura de Berga, Mònica Garcia.

Després de la bona acollida de la iniciativa l'any passat, la regidoria de cultura ha apostat per donar continuïtat al format de les sessions que inclou un taller i un concert a l'aire lliure, però amb l'objectiu de sortir dels espais més freqüentats. «L'any passat no vam pujar més amunt de la plaça de Sant Pere, i aquest any, tres dels cinc concerts seran més amunt», va concretar Garcia, que recordava que «un dels principals objectius del SonaB és aportar vitalitat a les places i carrers del nucli antic» i fer-ho amb la col·laboració de les entitats veïnals de la zona.

Tot i que la primera sessió, aquest dijous, serà a la plaça del Forn, un espai més cèntric, la segona cita ja es traslladarà a la plaça de la Pietat, que s'estrena com a escenari del festival juntament amb la plaça Santa Magdalena. «Són llocs amb encant del nostre centre històric i que molta gent desconeix . Volem i esperem que amb l'excusa de venir a un concert gratuït i a l'aire lliure, s'animin a acostar-s'hi», va dir.

La programació d'enguany gira a l'entorn del cant i, segons Garcia, s'ha apostat per un cartell amb músics «de qualitat i d'estils variats». Tal com ja va anunciar-se en la primera edició del festival, la voluntat és proposar, cada any, un tipus de música diferent. «No volem tancar-nos en un únic estil i convertir-nos en un referent d'un tipus de música, sinó que volem que sempre hi hagi varietat. L'any passat va ser el folk; aquest, la veu; i l'any vinent, una altra cosa», va aclarir.

Entre les propostes musicals d'aquesta temporada cal destacar la presència, aquest dijous, de Gemma Humet, que amb l'actriu Estel Solé presentaran el seu espectacle que combina música i poesia; o de l'avianesa Maria Coma. Completen el cartell els manresans Jo Jet i Maria Ribot, Paula Domínguez i Ángela Furquet. Tots els concerts s'iniciaran a 2/4 de 10 de la nit, i a les 7 de la tarda cada dijous al mateix emplaçament de l'actuació hi haurà un taller gratuït relacionat amb la veu i el cant.

Una de les particularitats del festival SonaB que comença dijous, és que els participants als dos darrers tallers pujaran a l'escenari durant el concert del 26 de juliol a la plaça de la Pietat. La cantant Ángela Furquet oferirà dues sessions de cant en grup (19 i 26 de juliol) amb l'objectiu que els cantaires, a part d'aprendre d'aquesta professional llicenciada al Taller de Músics, comparteixin escenari amb ella a l'espectacle De sol a son interpretant algunes peces.