El reconeixement anual de Regió7 al talent de la Catalunya Central ha tornat a deixar petit aquest dimarts al vespre la sala La Plana de Manresa amb la presència destacada del conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló i nombroses personalitats. La cerimònia, que arribava enguany a la 19a edició i ha arrencat poc després de les 8 del vespre, ha esdevingut una cita indefugible, ja que en ella el diari, en nom dels seus lectors i inspirat pel principi del servei a les comarques de la seva regió, guardona cada any persones i entitats que han destacat pels seus èxits, per la seva tasca o per culminar o assolir una fita notable en una trajectòria que mereix ser reconeguda.

Marc Marcè, director de Regió7, ha estat el primer en parlar. Ho ha fet dedicant unes paraules a la situació política actual i recordant que fa tot just un any, davant l'aleshores consellera Neus Munté, va bromejar amb el fet que els premis s'entregaven abans de l'1 d'Octubre, ja que si es fes després, qui sap si hi hauria la Guàrdia Civil. Mesos després, aquest cos va ser el protagonista el dia del Referèndum. "Estem en un temps en què tot pot passar; tenim ganes de saber com sortirà Catalunya d'aquest moment", ha dit, per afegir que "les clau és tenir noves idees i que aquestes siguin bones. De moment, el Govern d'aquí té bones intencions i el d'allà, encara s'ha de veure".

L'entrega del premi Actius Socials a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa ha obert el torn dels reconeixements. Seguidament, el realitzador manresà David Victori ha agraït, a través d'un vídeo, el Premi Ambaixador. Jordi Pons, periodista berguedà i cap d'informació política de TV3, ha rebut el Premi de Comunicació. I l'il·lustrador Berni Puig ha pujat a l'escenari a recollir el Premi Tendències, que l'etiqueta com a nova promesa de les arts i la cultura de la Catalunya Central.

Maria López i Manel Camp posen música a l'acte

Precisament el Premi Tendències de l'any passat va ser per un projecte que unia dos móns de la música, els que representen el compositor manresà Manel Camp i la rapera berguedana Maria López. Ambdós han presentat a La Plana un tast de la seva col·laboració amb breu concert.

L'entrega de guardons a continuat amb el Premi Empresa per a Fibracat, recollit per la seva directora comercial, Meritxell Bautista. El Premi Cultura d'enguany és per a l'escriptor i editor solsoní Raül Garrigasait. I el Premi Esport l'han pujat a recollir a l'escenari l'equip humà que hi ha darrere del Bàsquet Manresa, encapçalat pel seu president, Josep Sàez.

El Bisbat de Vic recull el premi Estrellat i la Unitat d'Oncologia d'Althaia, l'Estrella

L'acte també ha inclòs el lliurament del Premi Estrellat 2018, escollits per votació popular pels lectors de Regió7 i que ha correspost al Bisbat de Vic, per haver obstaculitzat la cessió a Manresa del convent de les caputxines i haver generat polèmica inscrivint com a propietat seva ermites reivindicades per propietaris de masies. Per contra, el Premi Estrella ha estat, també per decisió popular, per a la Unitat d'Oncologia d'Althaia, proposada per haver posat en marxa un nou hospital.

Valentí Junyent, alcalde de Manresa, ha pres el testimoni per dedicar unes paraules als presents i agrair al diari la feina feta i el simbolisme dels guardons. "S'ha de reconèixer que demostren que el diari està ben viu i que està amb una empenta ben forta", ha dit. El batlle també ha aprofitat l'oportunitat per reiterar la voluntat de Manresa d'esdevenir la capital de la Catalunya Central, l'àrea d'informació de Regió7 -ha emfatitzat- i ha reclamat que falten eines per seguir creixent dins Catalunya.

Josep Bargalló, conseller d'Ensenyament, ha estat el darrer en parlar. Buscant la complicitat dels presents ha reconegut que s'esperava "rebre" per dues bandes, per l'estat de les carreteres de la Catalunya Central -tema de queixa recurrent a les gales anteriors- i per les "garrotades que reparteix el director cap al membre del Govern que ve cada any". Però distenció a part, el discurs del líder republicà -substitut d'última hora de l'anunciat vicepresident Pere Aragonès- ha girat entorn els polítics presos i els llaços grocs. "Si els traieu de la presó i tornen de l'exili ja no els portarem més, potser els portarem lila", ha etzibat a aquells que critíquen els qui els llueixen a la jaqueta o els pengen. Bargalló ha carregat contra la fiscalia i polítics que han filtrat noms de menors per denunciar "un adoctrinament a les escoles" que li ha "costat molta feina desmentir" durant les seves primeres setmanes al càrrec de conseller.

La foto de grup de tots els premiats ha clos l'acte.