Més dues-centes persones que anit omplien a vessar l´auditori la Plana de l´Om de Manresa, en la gala de lliurament dels premis Regió7 van sortir de l´acte més convençudes del talent del territori central i que en època de dificultats aquest talent és el millor instrument per projectar el futur. L´acte, que van presidir el conseller d´Ensenyament, Josep Bargalló, i l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va deixar per a una altra ocasió les reivindicacions històriques del territori a la classe política, per significar-se com un exercici d´autoestima en uns temps d´anormalitat.

El record dels presos polítics també va ser present en la vetllada, tota una reunió social, econòmica i política de la Catalunya Central, i en què la gran ovació se la va endur la nova Unitat d´Oncologia d´Althaia, guardonada amb el premi Estrella que atorguen els lectors del diari. L´Escola Politècnica Superior d´Enginyeria de Manresa (EPSEM), el cineasta David Victori, el periodista Jordi Pons, l´artista Berni Puig, l´empresa Fibracat, l´escriptor Raül Garrigasait, l´ICL Manresa i el bisbat de Vic van ser la resta de guardonats. Van lliurar els premis Josep Bargalló, Valentí Junyent, el director de Regió7, Marc Marcè, i el director general de gestió de Catalunya d´Editorial Prensa Ibérica (editora d´aquest diari), Fèlix Noguera.

L´acte el va iniciar el director de Regió7, Marc Marcè, que va demanar als polítics que recorrin a la imaginació per afrontar les dificultats que viu el país. «I aquí hi ha un magnífic material per estimular la imaginació», va dir Marcè, en referència als premiats de la nit.

Els parlaments dels premiats

Rosa Argelaguet, directora de l´EPSEM, va recollir el premi Actius Socials, atorgat pels 75 anys d´imbricació amb el territori. Argelaguet va aprofitar per fer una relació dels valors de l´escola universitària i dels vincles que uneixen la institució amb la Catalunya Central, tant amb la seva economia, com amb la societat i l´administració. «Som una escola innovadora, responsable, d´excel- lència», va resumir Argelaguet, que va postular el centre per «liderar els canvis de la indústria 4.0» al territori interior.

David Victori, que anit estava ultimant la postproducció del seu primer llargmetratge, El pacto, no va poder assistir en persona a recollir el premi Ambaixador, que reconeix la projecció del territori, però va adreçar-se als assistents mitjançant un vídeo en què va agrair un premi que li permetrà, va dir, «portar el reconeixement de la meva ciutat allà on vagi». «Estic al començament de la meva carrera», va apuntar «i porto molt temps preparant-me» per al salt a la gran pantalla amb la seva primera pel·lícula, la qual va convidar a visionar als cinemes a partir del 17 d´agost. El premi el va recollir Montse Victori, germana del cineasta.

El premi Comunicació ha estat enguany per a Jordi Pons, periodista i fill de Guardiola de Berguedà, que exerceix de cap d´informació política a TV3. Pons va estendre l´homenatge que suposa el guardó a tota la redacció de política de la televisió pública. «Mai no havia rebut un premi per la feina», va dir Pons, que va recordar que «últimament rebem de tot, menys premis». Pons va dir «fer bandera de Guardiola», i va recordar els seus inicis a la professió com a col·laborador de Regió7. «El 2017», va concloure, «ha estat un any políticament extraordinari, però també personalment, perquè he estat pare».

El premi Tendències, que pretén assenyalar una nova promesa de les arts i la cultura locals, el va recollir l´il·lustrador i gravador manresà Berni Puig, que va dir «no estar acostumar a rebre premis», i que va improvisar el seu breu parlament. «Per als joves artistes és difícil ser conscients d´on ens fiquem. És un camí llarg i no s´ha de perdre la paciència», va recomanar. Puig va donar les gràcies a la seva família, però també a «l´altra família», la del centre de creació de Cal Rosal, «que m´ha donat energia per veure-ho tot diferent».

Música en directe

Acabat el lliurament del Tendències, el públic de Plana de l´Om va poder comprovar el resultat del projecte guanyador del guardó Tendències de l´any passat, que ajuntava el compositor manresà Manel Camp i la rapera berguedana Maria López, dos estils completament diferents però, com es va poder comprovar anit, compatibles. Camp va interpretar al piano la seva composició La meva petita terra, damunt la qual Mamideclip (nom artístic de López) va rapejar una lletra sobre la llibertat.

El següent premi en atorgar-se va ser el d´Empresa, que va recaure en la manresana de telecomunicacions Fibracat, una companyia que s´ha proposat competir amb les grans del sector oferint un servei de connexió a internet de molta alta velocitat mitjançant fibra òptica d´última generació per a particulars i empreses. Va recollir el premi la seva directora comercial, Meritxell Bautista, que va recordar els inicis de l´aventura empresarial, fa 19 anys, iniciada per Josep Olivet amb Altecom. «Hem estat disposats a invertir al territori», va dir Bautista, que va destacar que Fibracat és «l´únic teleoperador amb capital 100% català, manresà». «Apostem per Catalunya i la nostra identitat», va dir la directora comercial, que va recordar que el telèfon d´assistència de l´empresa és el 1711, «el número de la resistència».

El premi Cultura el va recollir anit l´escriptor solsoní Raül Garrigasait, que ha estat àmpliament reconegut en els darrers mesos per la seva novel·la Els estranys. Garrigasait va fer un paral·lelisme entre la creació literària i la tasca de Regió7 al territori, ja que aquest, va dir, «ens ha donat una mirada única sobre els nostres llocs».

Josep Sàez, president del Bàsquet Manresa, va rebre el premi Esport de la nit per la brillant temporada (i ascens) de l´ICL Manresa. Sáez va dir que, tot i haver estat objecte de «molts reconeixements» en les últimes setmanes per l´objectiu aconseguit, «aquest és el premi de tota una ciutat». Un guardó, va insistir, «que s´ha de compartir amb la mateixa ciutat, que ha estat al nostre costat». Sàez va aprofitar l´ocasió per homenatjar treballadors del club que «fan que tot sigui de primera divisió», i va convidar a pujar a l´escenari a Paulí Gros, Román Montañez, Pere Romero, Clàudia Fresno, Anna Pinell, Carles Sixto i Damià Badia.

El Bisbat de Vic va acceptar amb fair play el premi Estrellat, que atorguen els lectors del diari a una acció desafortunada al territori, per haver obstaculitzat la cessió a Manresa del convent de les caputxines per a la seva reconversió en residència d´avis, i per entrar en conflicte amb propietaris de masies per la titularitat de les seves ermites. Va recollir el guardó mossèn Xavier Bisbal, delegat de comunicació del bisbat, que va afirmar que «era un deure venir, sense voler convèncer ni jutjar».

Per a Bisbal, l´objectiu de la seva presència «era clar: donar la mà al director de Regió7 i als que consideren que mereixem el premi». «Volem escoltar la crítica amb ganes d´aprenentatge», va insistir Bisbal, que va comprometre´s a treballar per rebre en el futur el premi Estrella.

La Unitat d'Oncologia d'Althaia agraeix el premi Estrella

La nova Unitat d´Oncologia d´Althaia va rebre el premi Estrella, que s´atorga per votació popular, i es va endur la més gran ovació de la nit. Van recollir el guardó l´administrativa Sílvia Jiménez, la metgessa Esther Casado, la infermera Alba Sanjosé i la pacient Susanna Sala, que van recordar que el projecte del centre ha estat possible «amb la mobilització de tothom» i van dir estar «immensament agraïdes per la implicació ciutadana». Les representants d´Althaia va agrair també a Regió7 el fet de «fer visible la nostra tasca».