Mirar amb atenció la pròpia ciutat és el que han fet els darrers mesos el geògraf i historiador Francesc Comas, la historiadora de l'art i museògrafa Anna Comas i el fotògraf Genís Sáez. Els dos primers, per observar la ciutat i posar per escrit l'evident i el que amaga Manresa. El segon, per ensenyar a través de les seves fotografies el que es percep i el que queda ocult. El resultat és el llibre Passejades per Manresa, un encàrrec de l'editorial local Zenobita Edicions per celebrar el seu quinzè aniversari, que avui es presenta al públic.

Concebut com una guia, Passejades per Manresa és el primer llibre pensat per rastrejar la ciutat a través de cinc itineraris urbans que «engloben una bona part de la capital del Bages. Hem trepitjat terreny», expliquen els seus autors, tots tres manresans. Des de la ciutat històrica d'origen medieval fins als barris de nova creació, com les Bases, aquest segle XXI, passant per l'eixample industrial o els nous barris que es van configurar als anys 50 i 60 del segle passat amb l'arribada de la immigració, com la Balconada.

Amb més de 300 fotografies, unes 270 actuals i les restants històriques (per contextualitzar els indrets) i un plànol de cada recorregut, Passejades per Manresa mira la ciutat «no només a través dels edificis patrimonials històrics, sinó a través de detalls o elements poc coneguts, curiosos», subratllen, per tal de «despertar l'interès» de qualsevol persona que vulgui descobrir la Manresa «que ens passa desapercebuda en el nostre dia dia».

Amb un tiratge de 750 exemplars, el llibre es va començar a gestar el novembre de l'any passat i s'hi inclouen les darreres transformacions urbanístiques, com la plaça de la Bonavista.

Els cinc itineraris són circulars i cadascun es divideix en deu punts de referència. Així, els autors proposen visitar la capital del Bages a través de la «Manresa burgesa i comercial» (el passeig de Pere III, la carretera de Vic o el carrer Guimerà); «La façana del riu» (amb el riu Cardener com a eix, sortint de la Plana de l'Om cap a la Reforma, Passeig del Riu, Congost, cementiri, Pont Nou, Panyos, carrer del Bruc, carretera Cardona); «La ciutat entre muralles» (el recinte emmurallat amb inici a la plaça Major); «Aigua, energia i modernitat» (de la plaça 11 de setembre i fins al Poble Nou, Can Font, la Parada, carretera de Santpedor) i «Pel camí ral» (el Carme, Balç, Santa Llúcia, Escodines, Santa Clara, La Balconada, la Cova i el Pont Vell).

Adreçada tant a la mirada habituada dels manresans a la seva ciutat com a la visió del turista que desconeix el camí que trepitja, Passejades per Manresa permetrà «descobrir el que hi ha al darrere del que veiem», diu Genís Sáez, sobretot perquè, subratlla Anna Comas, defuig «la típica guia turística» de monuments. Com clou Francesc Comas, «una ciutat és història i els seus carrers, cases, plaques... ens parlen del present i del passat. Manresa té prou elements per valorar-la i per estimar el seu patrimoni». Una guia per reforçar «l'autoestima».