El Festival de Cant Coral Catalunya Centre arriba a la 39a edició amb escenaris tan emblemàtics com la Basílica de Montserrat, la Cova de Manresa o el Castell de Balsareny. "Volem posar en valor el territori", ha explicat Miquel Palau, president de la Capella de Música Burés, impulsors del festival conjuntament amb l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar. Comptarà amb nou concerts, el triple que l'any passat, i arribarà per primera vegada a municipis com Sallent, Casserres o Balsareny. A més, com a colofó, hi serà present el conjunt vocal txec de la Capella Mariana, una coral "de Champions League", ha especificat el coordinador general festival, Oriol Pérez. El certamen també picarà l'ullet al Camí ignasià, fent parada a Montserrat, la Cova i, per descomptat, Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar, municipi que fa quasi 40 anys va crear el festival.

El festival se celebrarà del 15 al 24 de juliol. Enguany no hi serà la Polifònica de Puig-reig, organitzadors del festival en edicions passades conjuntament amb la Capella de Música Burés i l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar. Sí que es farà parada en altres municipis que, en les 39 edicions passades, mai havien estat escenari com Balsareny, Casserres o Sallent. La voluntat, ha explicat el president de la Capella de Música Burés, Miquel Palau, és seguir fent créixer el festival. "Donar embranzida al nostre país", ha puntualitzat Lluís Cerarols, director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central. No obstant això, ha afegit Palau, sense perdre de vida els orígens "i seguir donant nom i vida al poble".

El Camí ignasià

Un dels detalls d'aquesta edició és que picarà l'ullet al Camí ignasià fent parada en espais emblemàtics com són la Basílica de Montserrat, l'església de Sant Cristòfol de Castellbell, i la Cova de Manresa, parades de l'itinerari que fa ver Sant Ignasi ara fa 500 anys. A més, es dona el cas que fins i tot comparteix l'ordre del pelegrí, una coincidència que assoleix el festival "sense buscar-ho", reconeix el coordinador general festival, Oriol Pérez.

El triple d'actuacions

Del programa, destaca que enguany a banda de més seus hi haurà el triple de concerts que en l'edició de 2017. Dels participants, ha remarcat Pérez, destaca la presència de La Capella Mariana, coral de prestigi europeu que actuarà per primera vegada a Catalunya. "Seria com una coral de Champions League", ha comparat el coordinador. Actuaran a la Cova el 24 de juliol.

Altres referents que hi seran presents són el Cor Lerània, que actuarà al Castell de Balsareny, o la participació d'Antoni Rossell, un dels autors de música vocal més destacats de Catalunya que oferirà "un viatge musical per l'Edat Mitjana" a l'església de Sant Cristòfol de Castellbell.

També destaca l'arrencada del festival, a Montserrat, el 15 de juliol, amb el cor de nens de la catedral de Salzburg que també actuarà per primera vegada al país.

A més, de la mateixa manera que s'ha dut a terme en edicions passades, hi haurà un concert intercoral en el que hi participaran el cor femení Cantaible de Chisinau, la University of Santo Tomas Singers i els amfitrions, la Capella de Música Burés.

150 corals

En les quasi 40 edicions de festival "més de 150 corals hi ha participat", ha quantificat Palau. En aquest sentit, l'alcaldessa de Castellbell, Montserrat Badia, ha recordat que inicialment els cantaires eren acollits per les famílies de Castellbell. "Són els inicis del que ara coneixem com agermanaments", ha especificat.

Menys afluència

Des de l'organització han remarcat els esforços que es duen a terme per celebrar un festival que, malgrat que perviu, "costa omplir", ha reconegut Palau. D'aquí també neix la voluntat de seguir ampliant fronteres més enllà de Castellbell i el Vilar i dur-lo a més espais de la Catalunya Central. "És nou impuls i esperem que pugui anar a més", ha desitjat el president. A més, avancen que per la propera edició, la dels 40 anys es preveu un festival encara "més potent i sonat", ha assegurat Pérez.