Cardona clou avui divendres (21 h) els seus primers 'Batecs Culturals' el primer semestre de programació cultural a l'Auditori Valentí Fuster amb l´espectacle "Llums, càmera,... música!" que la formació bagenca Camerata Bacasis va presentar al Conservatori de Música de Manresa (amb l´auditori ple de gom a gom) i, posteriorment al Teatre Kursaal.

L´espectacle de cine-concert està pensat per gaudir, de manera simultània, de dues arts: el cinema i la música. Les composicions de música cinematogràfica esdevenen el suport sonor de les imatges, de manera continuada. Per a crear continuïtat i l´efecte desitjat a l´espectador, és molt important que sigui una música totalment sincronitzada amb les imatges. En paraules de Jaume Radigales, "una pel·lícula també s´escolta; la música és el complement ideal de les imatges i, sovint, s´oblida. La banda sonora és moltes vegades allò que emociona, que fa riure o plorar davant de la pantalla".

"Llums, càmera... música!" reuneix, doncs, la idea del cinema mut però amb la incorporació de breus diàlegs. Es projectaran dos curtmetratges i una minisèrie amb les bandes sonores en viu, totes elles composades per Miquel Coll i orquestrades per Jordi Coll i Pere Tió. La sessió de cine - concert s´iniciarà amb la projecció de "La culpa", obra del cineasta manresà David Victori i guanyadora de nombrosos festivals internacionals, entre els quals destaca el Premi a Millor Curtmetratge en el "YourFilm Festival". L´obtenció d´aquest guardó va derivar en la producció d´una petita sèrie, "Zero", dirigida per Victori i produïda per Ridley Scott i Michael Fassbender. Aquesta minisèrie tancarà l´espectacle de Cardona i serà el primer cop que es podrà escoltar la BSO en directe. Enmig de les obres de Victori, un punt de bon humor: "Terrorists Anonymous", de Rafa García; una comèdia molt divertida amb ritmes que van des de balcànics fins a l´ska.

Fer casar les imatges amb la interpretació en directe de la música requereix d´una maquinària de gran precisió. Aquest divendres, escoltarem el so sense intermediaris i, malgrat tenir una orquestra al davant de la pantalla, s´intentarà aconseguir que, per al públic, els músics desapareguin.

La Camerata Bacasis

Camerata Bacasis és una orquestra de cambra semi-professional fundada al Bages l´any 2011 i formada per més d´una vintena de joves músics de la Catalunya Central que han estat vinculats al Conservatori Municipal de Música de Manresa. Tots tenen en comú la passió per la música i l´energia i ganes de fer front a nous reptes. Dirigida pel músic i violinista Jordi Coll.

Miquel Coll

Miquel Coll és compositor, músic i productor musical. Des de l´any 2000, davant la necessitat de plasmar totes les inquietuds musicals que l´envolten, començà la seva trajectòria en el seu propi estudi, primer com a productor musical i més endavant com a compositor de bandes sonores per a cinema, obres de teatre i altres dissenys sonors.

Les entrades es poden adquirir per internet a www.auditoricardona.com o bé a

taquilla de l´Auditori (el mateix divendres a partir de les 20h).