La catarsi teatral de 24 hores de Jan Fabre, 'Mount Olympus', arribarà al Teatre Lliure el 15 de juny després del seu pas per Madrid el gener passat. Aquest serà el pal de paller d'una temporada amb 41 espectacles, 15 dels quals produccions pròpies, centrada en el feminisme, el racisme, la relació Orient-Occident i la memòria històrica, amb obres com 'Saigon' (25 i 26 de gener), de la companyia francesa Les Hommes Approximatifs dirigda per Caroline Guiela Nguyen, un relat sobre l'exili entre l'ara Ho Chi Minh i París servit en un restaurant vietnamita. La temporada aixecarà el teló a Gràcia amb 'Là' de la companyia El Baró d'Evel Cirk el 27 de setembre i amb 'El pan y la sal' una producció dels Teatro del Barrio que porta a escena la inhabilitació del jutge Baltasar Garzón amb Núria Espert, Mario Gas, Lluís Pasqual, José Sacristán i Alberto San Juan en el repartiment. Alguns dels plats forts de la temporada arribaran amb 'El somriure al peu de l'escala' de Ramon Simó, 'Dogville' dirigida per Sílvia Munt, el monòleg interpretat per Lluís Homar 'La neta del senyor Lihn' dirigit per Guy Cassiers i 'El sueño de la vida' del director de l'equipament Lluís Pasqual, que renovarà per un mandat més.

De l'11 d'abril al 12 de maig arribarà al Lliure de Gràcia 'Com els grecs', una obra d'Steven Berkoff dirigida per Josep Maria Mestres, amb Mercè Arànega, Sílvia Bel, Pep Cruz i Pablo Derqui en el repartiment. Paral·lelament, només durant el 12, 13 i 14 d'abril, es representarà l'òpera bufa 'Je suis narcissiste' amb llibret d'Helena Tornero dirigida per Marta Pazos amb les companyies Òpera de Butxaca i Nova Creació.

Del 4 d'abril al 5 de maig el Lliure de Montjuïc acollirà l'estrena de la producció 'El somriure al peu de l'escala' de Henry Miller dirigida per Ramon Simó. Havia de ser a l'espai Lliure la temporada passada però un accident va impedir Jordi Martínez seguir assajant. Ara, arriba reposat. 'Jane Eyre' amb direcció de Carme Portaceli, 'Trans (més enllà)' de Didier Ruiz i 'Davant la jubilació' de Krystian Lupa es reposaran també durant la temporada 2018-2019.

'Dogville' de Lars Von Trier amb dramatúrgia de Pau Miró i dirigida per Sílvia Munt coparà durant un mes el Lliure de Montjuic del 9 de maig al 9 de juny. Andreu Benito, Bruna Cusí, Anna Güell, Lluís Marco, Áurea Márquez i David Verdaguer son alguns dels actors del repartiment.

Els intèrprets de La Kompanyia Lliure s'acomiadaran aquesta propera temporada amb el monòleg 'L'últim salt' del 19 al 30 de juny. Amb tot, no serà l'únic espectacle que es podrà veure en cartell, ja que també portaran a escena 'Àngels a Amèrica' la peça més famosa de Tony Kuyshner dirigida per David Selvas amb un repartiment encapçalat per Pere Arquillué i Joan Amargós i Andrés Lima, 'El sueño de la vida' dirigida per Lluís Pasqual i Emma Vilarasau en el repartiment o 'El temps que estiguem junts'.

Les reivindicacions socials també tindran un espai a la temporada 2018-2019 amb la comèdia 'Mundo obrero', una història de la "classe treballadora" a l'Estat dirigida per Alberto San Juan, que farà estada a Gràcia del 13 al 30 de juny.

Una temporada eclèctica amb apostes internacionals

El tàndem format per Bertand Lesca i Nasi Voutsas faran doblet al Lliure la propera temporada amb una dicotomia sobre Orient-Occident, primer amb 'Eurohouse' i després amb 'Palmyra', a l'octubre a Gràcia. L'actor britànic Mark Lockyer també tornarà al Lliure -en aquest cas, de Gràcia- després del seu pas la temporada passada amb el monòleg autobiogràfic sobre el trastorn bipolar. Ara presentarà 'Keep on walking, Federico', que narra el periple vital de l'escriptor, poeta i dramaturg Federico Garcia Lorca, autor que serà representat en dues ocasions durant la temporada a 'Así que pasen cinco años' de la companyia andalusa Atalaya TNT.

La temporada del Lliure també cedirà un espai per a noves propostes amb 'Dolors', un espectacle plantejat com una sèrie de televisió de la qual cada setmana s'estrenaran dos capítols. El projecte, amb dramatúrgia i direcció de Sergi Belbel, Cristina Clemente i Marilia Samper, es podrà veure del 22 de maig al 9 de juny al Lliure de Gràcia.

El director aregentí Lautaro Perotti, fundador de Timbre 4, portarà fins al Lliure del 8 de novembre al 2 de desembre 'Cronología de las bestias', una comèdia negra sobre l'engany i els límits del compromís humà amb les vertiats alternatives. L'Agrupación Señor Serrano es retrobarà amb el Lliure de Montjuïc presentant el seu últim espectacle, 'Kingdom', del 12 al 17 de febrer.

Finalment, Guy Cassiers també farà parada a Montjuïc del 13 al 30 de desembre amb 'La neta del senyor Lihn', un monòleg interpretat per Lluís Homar. La directora Célie Pauthe oferirà una versió teatral de la novel·la 'Un amour impossible' de Christine Angot de l'1 al 3 de febrer. Just després, serà 'Qui ets?' de Màrius Serra dirigit per Joan Arqué que prendrà el relleu a l'escenari amb una adaptació del seu llibre dedicat al seu fill Llullu, nascut amb paràlisi cerebral.

El teatre polític de Milo Rau serà un dels plats forts el 22 i 23 de febrer amb 'Die 120 tage von sodom', que trasllada a escena els escrits del marquès de Sade i el cinema de Pier Paolo Pasolini. El director suís proposa un joc de mirades entre realitat i ficció amb els actors de la Schauspielhaus Zürich i de Theater HORA, una companyia integrada per persones amb discapacitat intel·lectual.

La temporada també reservarà un espai per a una de les companyies deganes del teatre illenc i del Teatre Principal de Palma, Iguana Teatre, que presentaran la història de la repressió feixista a Mallorca 'Mar de fons', dirigida per Pere Fullana.

Un projecte del Lliure per a les dones

El Lliure entrarà la propera temporada de ple en l'actual debat feminista amb el projecte 'Dones Lliures', un fòrum de debat artístic i social obert a totes les mirades i opinions fet a partir d'espectacles, taules rodones i altres activitats.