13 de juliol de 2018
13.07.2018

La Mediterrània fa protagonista la Seu en una edició amb el ritual com a eix temàtic

?Es veuran cinc espectacles a la basílica en una edició que inaugurarà Kukai Dantza i obriran Jordi Savall i Carlos Núñez

12.07.2018 | 23:45
D´esquerra a dreta, David Ibáñez, director artístic; Anna Crespo, regidora de Cultura; Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular; Jean Hakolimana, rector de la Seu; i Lídia Hinojo, gerent de la fira

Si els rituals han estat sempre «font d'inspiració dels artistes», com subratllava ahir David Ibáñez, director artístic de la Mediterrània, la connexió que s'estableix entre «cultura popular, espiritualitat i comunitat» a través dels rituals es l'eix temàtic que explorarà la propera Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 4 al 7 d'octubre. I com a gran epicentre d'aquests rituals apareix la basílica de la Seu, que es convertirà en l'escenari inaugural del certamen i acollirà fins a cinc espectacles.

Ahir, la veu de Celeste Alías, amb El Cant de la Sibil·la a la nau central de la Seu, donava la benvinguda a la presentació d'una edició, la vint-i-unena, que ha farcit un cicle específic amb la relació entre rituals i creació artística i que van explicar, a la cripta, Ibáñez, Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, i Anna Crespo, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa. Rituals tindrà 9 espectacles. El més «significatiu», com subratllava Ibáñez, l'inaugural, titulat Erritu, una estrena a Catalunya a càrrec de la companyia basca Kukai Dantza amb el coreògraf israelià Sharon Fridman, que es veurà a la nau central de la Seu.

L'eix temàtic del certamen manresà –«una de les sis fires estratègiques del territori català», com va recordar Blasco–, tindrà també com a protagonista l'artista Ada Vilaró –coneguda del mercat manresà per la seva performance de 24 hores a la Plana de l'Om, el 2015-, que ara, del 30 de setembre al 5 d'octubre, caminarà cinc dies pel Bages, en silenci i per la pau, partint de Món Sant Benet i fins arribar a la Seu. En el cicle Rituals també s'ha convidat la bailaora Eva Yerbabuena, en un espectacle que uneix Andalusia i el Japó; i Carles Dènia, amb Ausiàs March.


Set dies en un taller mecànic

Un dels puntals de la Mediterrània, com a laboratori de creació, són les residències artístiques amb espectacles que fan el seu procés els dies previs i es mostren a la fira. En aquesta edició n'hi haurà cinc, quatre dels quals lligats a la temàtica dels rituals. Els protagonistes seran Societat Doctor Alonso, que proposarà la connexió entre un instrument popular, la pandereta i l'espiritualitat de la poesia de San Juan de la Cruz; la prestigiosa ballarina coreana Ji Hye Chung, amb un col·lectiu format per Xavi Lloses, Cristina Colomer, Ramón Balagué i la Colla Castellera d'Artés, que desenvoluparan una peça sobre la llibertat d'expressió, la força de la tradició i el caràcter ritual de la dansa col·lectiva; l'acròbata Júlia Farrero, que fusionarà a Teia la tècnica del trapezi amb la tradició pirenaica de les falles; i la que serà, segurament, una de les propostes més sorprenents de la fira i que signarà el coreògraf i bailaor flamenc Juan Carlos Lérida, que passarà una setmana en el taller mecànic Ponsa de Manresa per demostrar que el flamenc s'amaga a tot arreu; també en la rítmica d'un taller mecànic. El mateix espai serà l'escenari de l'espectacle.


Savall i Núñez en el Pòrtic

Com a aperitiu de la fira, la Mediterrània tindrà una actuació «de luxe», l'1 d'octubre, amb el músic igualadí Jordi Savall, virtuós de la viola de gamba, i el gaiter Carlos Núñez, que portaran al Kursaal, en primícia a l'estat, Diàlegs celtes. Les entrades per als espectacles de pagament –la programació, ara amb 59 muntatges, no està tancada– es posaven ahir a la venda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.